Адваир Гадањак и Лука Радојевић / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA L. RADOJEVIćA
20/04/2023 u 10:20 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Čovjek" Luke Radojevića krasi park u Nju Delhiju

Sastao sam se sa Advairom Gadanjakom, direktorom Muzeja moderne umjetnosti. Razgovarali smo o novim projektima i saradnji u oblasti savremenog stvaralaštva i dogovorili smo se da već ove godine na jesen ponovo putujem u Indiju i izradim novo djelo u organizaciji Ministarstva kulture Indije - kaže Radojević

Vajar iz Crne Gore Luka Radojević drugi put je u Indiji postavio u javnom prostoru svoju skulpturu. Radojevićeva skulptura iz ciklusa "Homo sapiens" od početka aprila krasi park privatnog univerziteta World University of Design iz Nju Delhija. Radojević je u Indiji ovaj put i boravio upravo na poziv ovog Univerziteta i Ministarstva kulture Indije od 13. marta do 1. aprila kao učesnik međunarodnog vajarskog simpozijuma predstavljajući Crnu Goru. Boravak u Indiji, i još jedna skulptura u javnom prostoru, potvrda je i koliko se cijeni njegovo stvaralaštvo van Crne Gore i regiona.

– Uz pomoću asistenata postavio sam skulpturu iz ciklusa "Homo Sapiens" urađenu u indijskom mermeru, visoku tri metra. Ovo je moja druga skulptura koja je postavljena na javnoj površini u Indiji. Prvi put sam boravio prije šest godina, i tada sam otkrio za mene novu kulturu i civilizaciju o kojoj ipak malo znamo na Balkanu i u Evropi. Ovaj umjetnički projekat je bio vezan za organizaciju G20 koja obuhvata i razvoj i međunarodnu saradnju kulture kao bitan faktor povezivanja zemalja na svim kontinentima, a Indija kao domaćin G20 organizacije ove godine, pokazala je profesionalizam na viskom nivou - kaže Radojević.

image

Најновија Радојевићева скулптура у Њу Делхију

-FOTO: PRIVATNA ARHIVA L. RADOJEVIĆA

Vajar dodaje i da je boravak u Indiji bio prilika i da se susretne s nekim značajnim imenima tamošnje kulturne i umjetničke scene.

– Sastao sam se sa Advairom Gadanjakom, direktorom Muzeja moderne umjetnosti. Razgovarali smo o novim projektima i saradnji u oblasti savremenog stvaralaštva, i dogovorili smo se da već ove godine na jesen ponovo putujem u Indiju i izradim novo djelo u organizaciji Ministarstva kulture Indije - kaže Radojević.

Novo i kvalitetno stvaralaštvo

Radojevićev "put oko svijeta", i postavljanje skulptura na različitim paralelama i meridijanima, dokaz je i da njegovo stvaralaštvo dovoljno uzbudljivo, novo i kvalitetno, i da pobuđuje pažnju stručnjaka i kolega s umjetničke svjetske scene. Ujedno, i pokazatelj kako se u nekim drugim kulturama odnosi prema umjetnosti, kao ukrasu, trajnoj vrijednosti, a ne višku ili potrošaču.

Podsjetimo, pored Indije, Radojević je ove godine poslovno već boravio u Italiji, Jermeniji, Grčkoj, Rusiji, Arapskim Emiratima, Omanu, Holandiji, Švedskoj, Estoniji, Letoniji i Turskoj. Krajem aprila, najavljuje vajar, očekuje ga put za Kinu.

– U Šangaju ću izložiti jednu moju skulpturu, a razgovaraću i o novim, monumentalnim projektima u Pekingu i Harbinu. U maju ću biti u Crnoj Gori, gdje me očekuje međunarodni simpozijum u organizaciji Doma starih "Grabovac" iz Risna, na kojoj sam umjetnički selektor. Kroz ovaj humani i umjetnički projekat povezaću ovu instituciju sa međunarodnom umjetničkom scenom. Nakon Risna, krajem maja putujem na poziv grada San Nicolas Santa Barbara, Honduras, gdje ću boraviti oko mjesec dana i stvarati u ovoj prelijepoj i egzotičnoj karipskoj zemlji. Potom, nakon Hondurasa, stvaraću skulpture u Grčkoj i Egiptu - otkriva Radojević za "Dan".

Ž. JANjUŠEVIĆ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:18