Tamara Vujović / - FOTO: MKM
24/05/2024 u 21:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Crna Gora i Kina u oblasti kulture i umjetnosti mogu razmjenjivati znanja i iskustva

Crna Gora i Kina imaju značajan prostor za razmjenu znanja i iskustava, i za saradnju u kulturi i umjetnosti, u oblasti kreativnih industrija i kulturne baštine, ali i u oblasti savremenih tehnologija, poručeno je sa sastanka ministarke kulture i medija Tamare Vujović i zamjenice gradonačelnika Šangaja Lju Duo.

Saradnja sa Kinom u oblasti kulture već je uspostavljena, a potpisivanjem novog Sporazuma o saradnji čiji smo tekst već predložili može se dodatno produbiti, istakla je ministarka Vujović.

Vujović je kazala i da joj je jako drago što već postoji saradnja našeg festivala sa festivalom u Šangaju, te to što će ove godine umjetnici iz Šangaja biti gosti na Kotor Artu.

- Iako smo udaljeni, itekako možemo naći načine da sarađujemo u oblasti kulture, a prvo što prelazi te granice jesu upravo muzika, film i književnost. Divimo se tome kako poštujete svoju tradiciju, a istovremeno se tehnološki razvijate. Poštujemo politiku Kine koja je uvijek miroljubiva, i poziva na prijateljstvo i saradnju. U pravu ste da veliki od malih mogu da uče i, naravno mali od velikih. Film Most je dokaz da njegujujemo zajedničke vrijednosti – kao što je borba protiv okupatora, ali i dokaz koliku razdaljinu može umjetnost da prevaziđe i napravi uticaj- poručila je Vujović.

Podsjetila je da je Kina sa dva miliona eura podržala obnovu mosta na Đurđevića Tari, o kome je u filmu i riječ.

- Namjera Vlade Crne Gore je da podrži filmsku industriju i nastoji da razvije Crnu Goru kao važnu filmsku destinaciju. Upravo zbog toga i postoje podsticajne mjere za inostrane producente koji svoje filmove snimaju u Crnoj Gori. Naša zemlja je piktoreskna i u posljednje vrijeme je sve više stranaca koji žele da snimaju emisije, filmove i serije na našim prostorima- saopštila je Vujović.

image

Tamara Vujović

- FOTO: MKM

Takođe je istakla da ove godine imamo najavljenih pet premijera crnogorskih filmova, što je za Crnu Goru veliki uspjeh.

-Koristim priliku da kažem da će u Crnoj Gori uskoro početi da se gradi nova zgrada Muzeja savremene umjetnosti, Prirodnjačkog muzeja i Kuće arhitekture, i to ističemo kao mnogo vrijedan i značajan infrastrukturni projekat. Staro nasljeđe pokušavamo da oživimo i stavimo u funkciju, poput starog zatvora u Kotoru koji je danas Kreativni hab. Evropska unija će finansirati tvrđavu Španjolu u Herceg Novom, ali sigurna sam da ima još starih objekata koje bismo uz vašu pomoć i podršku mogli pretvoriti u centre kreativnosti i kulture ili im dati neku sličnu svrhu- primijetila je Vujović.

Crna Gora bi, kako je dodala, rado učila od Kine i Šangaja kada je riječ o očuvanja kulturne baštine, ali i o upotrebi savremenih tehnologija u kulturi i razvoju gejminga.
 

-Pozivamo kineske umjetnike da dođu u Crnu Goru, da budu gosti  muzičkom, filmskom centru, da borave u našim kreativnim habovima u Baru, Kotoru, Šavniku- riječi su Vujović.

Lju je istakla da je potpisan Memorandum o saradnji između KotorArt festivala i Kineskog međunarodnog festivala umjetnosti u Šangaju što otvara vrata za blisku saradnju izmedju festivala kroz razmjenu profesionalaca u oblasti izvođačkih umjetnosti, razmjenu programa i umjetničke produkcije.

-Oduševljeni smo bogatim kulturnim nasljeđem starih crnogorskih gradova, upravljanjem u gradovima i uslugama za turiste. Kina i Crna Gora njeguju bogato prijateljstvo. Čuveni film Most, koji je snimljen u Crnoj Gori je zaista popularan širom Kine- rekla je Lju.

-Nakon potpisivanja memoranduma naša saradnja se svakodnevno produbljuje. Prvobitno, to što umjetnici iz Šangaja učestvuju na KotorArtu predstavlja veliki značaj za prikazivanje naše kulture i jačanje prijateljstva- dodala je Lju.

Kazala je da u Šangaju trenutno ima preko 45 hiljada kulturnih događaja i festivala, snimaju se televizijske serije, a cilj je pokazati njihovu kulturu širom svijeta.

-Svake godine na hiljade filmova i serija učestvuje na našim festivalima, tako da smo uvijek otvoreni da emitujemo i tv serije i filmove iz Crne Gore. Takođe ćemo ohrabriti kineske producente da dolaze u Crnu Goru i pronađu mjesta za snimanje filmova. Druga oblast koja nas intrigira kad je Crna Gora u pitanju jeste zaštita istorijskog nasljeđa. I tu možemo da učimo jedni od drugih i sarađujemo. Crna Gora ima bogatu istoriju i mjesta bogatog nasljeđa upisana na UNESCO svjetskoj listi i tome se divimo- poruka je Lju.

Smatra da postoji prostor i za saradnju u oblasti kreativnih industrija i stvaralaštva, kao i u oblasti tehnologije.

-Ujedinjenje nacije su priznale Šangaj kao svjetsku prijestonicu dizajna, tako da možemo sarađivati kada su u pitanju obuke vezano za kreativne industrije, kreacije, dizajn, možemo formirati nove brendove.Kreativne industrije i kultura doprinose sa 13% kineskom privrednom rastu- kazala je Lju.

Zahvalivši se na prijemu u Ministarstvu kulture i medija, zamjenica gradonačelnika Lju je iskazala želju za produbljivanjem saradnje između umjetnika, putem razmjene, produbljivanje znanja kroz organizaciju edukacija o zaštiti kulturnog nasleđa i uputila poziv da za posjetu Šangaja, kazavši da ima mnogo događaja iz kulture, od čega izdvaja Šangajski festival filma koji spada u festivale ”A” produkcije u svijetu.

Pohvalno je, saglasile su se sagovornice, što lokalne samouprave pronalaze svoje modele saradnje, što je pokazao primjer Šangaja i Kotora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jun 2024 21:17