Šćekićeve knjige o kojima se govori ne samo na promocijama / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA
12/09/2023 u 18:55 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crtežom i humorom ovjekovječuje i olakšava svakodnevnicu

Predstavio sam onu tematiku koja je okupirala Crnu Goru, a to je kriminal, korupcija i politikantstvo u svakom ćošku Crne Gore, kazao je Goran Šćekić na promociji svojih knjiga u Plužinama

Knjige karikaturiste „Dana” Gorana Šćekića "Ne damo svetinje" i "Ovce 2", u izdanju "Štampar Makarija" (Beograd) i "Obodsko slovo" (Podgorica) predstavljene su u Centru za kulturu (CZK) Plužine. Ovom prilikom publici je predstavljena i izložba čiju postavku je činilo oko 30-ak Šćekićevih karikatura koje se bave aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori.

O Šćekićevim knjigama tekstova propraćenih tematskim crtežima, odnosno, o svojevrsnoj hronologiji litija koje su se dogodile u Crnoj Gori, govorio je sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske prof. dr Boris Brajović, prof. Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i književnica Milica Bakrač. Kolumne iz knjige karikatura Gorana Šćekića čitala je novinarka Vanja Damjanović.

Predstavio teme koje i dalje okupiraju Crnu Goru

Na kraju prisutnima se obratio i Šćekić, koji se zahvalio svima koji su omogućili promociju kao i promoterima. Kako je naveo, u knjizi „Ne damo svetinje” kritički se osvrnuo na pokušaj otimanja svetinja u Crnoj Gori, dok u drugoj knjizi - "Ovce 2" predstavlja svoje viđenje političke scene unazad pet godina.

– Predstavio sam onu tematiku koja je okupirala Crnu Goru, a to je kriminal, korupcija i politikantstvo u svakom ćošku Crne Gore. Dakle, od najnižeg nivoa, jer u Crnoj Gori svako se morao baviti politikom da bi dobio radno mjesto. Nažalost, moram da potvrdim da se nije mnogo toga promijenilo. Promjenom vlasti i dalje su ostali tragovi politikantstva - rekao je Šćekić.

 

Prof. Brajović naveo je ovom prilikom da se u proteklim decenijama u Crnoj Gori izdvaja Šćekićevo djelo, jer je on zabilježio i prokomentarisao sve značajne trenutke i značajne ličnosti koji su obilježile protekle tri decenije iz različitih oblasti, prenosi RTNK.

– Najbolja potvrda za njegov umjetnički rad stigla je sa mjesta sa kojeg se nije to očekivalo, ali koja je na paradoksalan način potvrdila kolika je moć njegove karikature koja nas je opominjala i budila u zaspalim vremenima kada je Crna Gora bila lider u diktaturi i politici poslušnosti. Naime kada je sa knjigom karikatura koju predstavljamo i noćas, "Ne damo svetinje", nominovan za Trinaestojulsku nagradu 2021. godine u novoj, kako kažu 30-avgustovskoj Crnoj Gori, članovi komisije za dodjelu, inače samoproklamovani borci te nove oslobođene Crne Gore, smatrali su da Goran Šćekić ne zaslužuje tu nagradu i nisu mu je dali. Ali time su nagradili njegovu umjetnost koja je zaslužna što nije dobio najveću nagradu u zemlji, ali je zaslužio osmijeh i podršku većine stanovnika te iste zemlje - naveo je Brajović.

image

Ukoričene rječite karikature

-FOTO: PRIVATNA ARHIVA

O karikaturističkom radu Šćekića, koji je počeo još 1992. godine, pozitivnu ocjenu dala je i Bakrač.
– Navikli smo na Gorana Šćekić karikaturistu, odnosno crtača autora naše svakodnevne zbilje, političke, ekonomske, ali i nacionalne prirode našeg naroda, našeg odnosa prema svijetu. Sretali smo njegove karikature - poruke upućene i Rusiji i Zapadu, viđali uslovno rečeno uspjele i neuspjele privatizacije i rasprodaje naše države, brojne predizborne i postizborne trke i vrtoglavice. Bitku za ovaj ili onaj grad. Svaka od Šćekićevih karikatura govori više od riječi, kazuje nam gdje smo i kako nam je - istakla je Bakrač.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 17:33