Кадар из Бјелогрлићевог филма, Раша Буквић / -foto: ФЦЦГ
21/07/2023 u 08:07 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Čuvari formule" premijerno na festivalu u Lokarnu

Film „Čuvari formule” Dragana Bjelogrlića јe crnogorska manjinska koprodukciјa, pa su pored FCCG, uključeni i "Bitter Frames Production" - koproducenti Đorđe Vojvodić i Branislav Milatović, a јednu od uloga glumi Ognjen Mićović

Crnogorska manjinska koprodukcija u režiji Dragana Bjelogrlića, "Čuvari formule", koja je podržana od strane Filmskog centra Crne Gore, biće premijerno prikazana na jednom od najvećih evropskih filmskih festivala – Locarno Film Festival (Švajcarska) i to u okviru prestižnog programa – "Piaca Grande". Festival se održava od 2. do 12. avgusta.

Ova istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine, rađena je po bestseleru Gorana Milašinovića "Slučaj Vinča", a scenario za njegovu filmsku ekranizaciju potpisuje Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Bjelogrlića kao koscenariste.

image

Кадар из Бјелогрлићевог филма

-foto:ФЦЦГ

U naslovnim ulogama su Radivoje Raša Bukvić, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora Instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbjednosti SFRJ Leku Rankovića – Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika glume Jovan Jovanović, Alisa Radaković i mladi crnogorski glumac Ognjen Mićović.

U autorskom timu su i direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, izvršni producent Goran Bjelogrlić.

Film produciraju "Cobra film" i "United Media", a koproducenti su "Perfo Production" (Slovenija), "Bitter Frames Production" (Crna Gora) i "Skopje Film Studio" (Sjeverna Makedoniјa).

image

Кадар из Бјелогрлићевог филма

-foto: ФЦЦГ

Producent filma je Bjelogrlić, a koproducenti su: Aleš Pavlin, Andrej Štritof, Toni Salikovski, dok su ispred crnogorske manjinske koprodukcije "Bitter Frames Production" koproducenti Đorđe Vojvodić i Branislav Milatović.
U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa prof. Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Prof. Mate predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike, siže јe scenariјa.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:52