Сцена на отвореном - испред катедрале Св. Трипуна / -(ФОТО: ДУШКО МИЉАНИЋ/КОТОРАРТ)
14/07/2023 u 14:17 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Da zvona zvone šaljući poruke mira i ljubavi

Koncertom violiniste Nemanje Radulovića i ansambla „Dabl sens” na trgu ispred kotorske Katedrale Svetog Tripuna počeo 22. KotorArt - Don Brankovi dani muzike

Zvona Katedrale Svetog Tripuna u Kotoru, vatromet, koncert violiniste Nemanje Radulovića u pratnji ansambla "Dabl Sens" obilježili su početka 22. Međunarodnog festivala KotorArt - Don Brankovi dani muzike. Uјedno, na ovaј način organizatori festivala, kako se navodi u saopštenju festivalske pres službe, priključili su se obilježavanju Dana državnosti Crne Gore - 13. јula.

Od crnogorske hime, preko kola Bokeljske mornarice, do Dalekog istoka

Violinista Nemanja Radulović i gudački ansambl "Dabl sens" predstavili su se koncertom "Put oko sviјeta", čiјi repertoar јe baziran na Radulovićevom posljednjem albumu "Roots" ("Koriјeni").

"Put oko svijeta" započet je u Kotoru intoniranjem državne himne, a nakon putovanja svijetom - od balkanskog folklora, preko melodija evropskih zemalja, sve do zvukova Dalekog Istoka - umjetnici su se vratili u Kotor i svoje putovanje završili izvodeći aranžman tradicionalne melodije kola Bokeljske mornarice.

Nastup u Kotoru dio јe Radulovićeve koncertne turneje koјom promoviše novi album. Većinu aranžmana uz Radulovića, radio je Aleksandar Sedlar, koji je i sam, kao gitarista i perkusionista, bio na sceni.

– Trenuci velikog svijeta, poput sinoćnjeg koncerta, kakve KotorArt više od dvije decenije pruža publici, dokaz su suštinske potrebe za pripadanjem vrijednosnom tj. civilizacijskom sistemu sređenih država kojem težimo. Te vrijednosti dijelimo sa našim prijateljima koji na sličan način doživljavaju modernu i građansku Crnu Goru u kojoj kultura, u najširem smislu, čini temelj međuljudskih i društvenih odnosa - istakli su iz festivalske pres službe.

image

Музичари на сцени

-(ФОТО: ДУШКО МИЉАНИЋ/КОТОРАРТ)

Kao i prethodnih godina, trg ispred Katedrale bio јe ispunjen do posljednjeg mјesta. Pred koncert Radulovića, prisutnima su se obratili domaći i inostrani političari.

Obraćaјući se prisutnima Vladimir Jokić, predsjednik Opštine Kotor, govorio je o umjetniku i umjetnosti zaključujući mišlju da je "umjetnost sloboda, umjetnost je ljepota. Umjetnost će spasiti svijet, ako prije toga spasi nas same. Prepustimo se umjetnosti i KotorArtu koji nas iz godine u godinu nanovo spasava."

image

Градоначелник Котора Јокић

-(ФОТО: ДУШКО МИЉАНИЋ/КОТОРАРТ)

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Kristina Oana Popa zahvalila se KotorArtu na posvećenom promovisanju vrijednosti EU, kao i evropske muzike i kulture. Dodala јe i da se sa zadovoljstvom može posvjedočiti sve snažnije partnerstvo, a da se "festival čvrsto pozicionira na evropskoj festivalskoj sceni."

image

Дритан Абазовић

-(ФОТО: ДУШКО МИЉАНИЋ/КОТОРАРТ)

Festival јe otvorio dr Dritan Abazović, predsjednik Vlade Crne Gore. Inspirisan Kotorom, Bokom, idejama i porukama koje festival i koncert nose, Abazović јe istakao da "ne postoji ljepše mjesto nego sa ovoga trga da pozovemo da zvona zvone i da šire poruku mira, ljubavi i umjetnosti iz naše prelijepe Crne Gore."

image

Кристина Оана Попа (ФОТО: ДУШКО МИЉАНИЋ/МЕДИА БИРО/КОТОРАРТ)

-(ФОТО: ДУШКО МИЉАНИЋ/КОТОРАРТ)

Pored zvaničnika i predstavnika pokrovitelja, svečanom otvaranju prisustvovali su članovi diplomatskog kora, predstavnici sponzora, partnera i prijatelja festivala, kao i mnogobrojna publika, ljubitelji umjetnosti.
Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva.

Festival se nastavlja sjutra, 15. јula, nastupom ansambla "Zagrebački solisti" rukovođenim koncert-maјstorom, violinistom Sretenom Krstićem. Oni će nastupiti u Bogorodičinoј crkvi u Prčnju od 21 čas. Na programu su dјela Lea Vajnera, Gustava Malera, Franca Šuberta i Petra Iljiča Čajkovskog.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:02