Министарка Весна Братић и амбасадор Лука Зелиоли / -фото: SKREENSHOT
04/06/2021 u 15:50 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дан Републике Италије: Повратак култури уз колоса свјетске литературе

Изложбом „Да с неба земљи чудо покаже: Италиjа у очима Марка Корса“, представљеном у Музејима и галеријама Подгорице, италијанска Амбасада у Црној Гори је обиљежила 75. годишњицу Дана Републике Италије – 2. јун

У знак поштовања према онима коjи jош пате због пандемије, према броjним жртвама и према онима коjи се jош боре са тешким економским посљедицама ове пандемиjе, како је казао амбасадор Италије Лука Зелиоли, прослава је суздржана, а изложба отворена у онлајн формату.

Осврћући се на изложбу фотографија „Да с неба земљи чудо покаже: Италиjа у очима Марка Корса“ посвећена Дантеу Алигијерију, амбасадор Зелиоли је нагласио да она значи почетак враћања културном животу прије пандемије.

– Враћамо се jедном „физичком“ догађаjу уз поштовање важећих ограничења: то jе знак наставка културних активности. Можете погледати jедан кратки видео о изложби коjи ће вас подстаћи да jе посjетите: у сваком случаjу, по први пут у Црноj Гори, изложба ће бити на располагању и у дигиталном 3Д формату – казао је амбасадор.

Снага природног свиjета, као извориште траjања

Директор Музеја и галерија Подгорице Вучић Ћетковић je казао да изложба представља фотографиjе засноване на умjетниковоj опчињености амбиjентом италиjанског пеjзажа, у коме проналази богато извориште инспирациjе. Иако jе риjеч о фотографиjама из различитих краjева Италиjе, чини се да ниjедна фотографиjа ниjе изолована од других, а све оне реферишу на снагу природног свиjета, као изворишта траjања, казао је он.

Након незаборавне вечери 21. jануара 2020. године када смо, захваљуjући Фондациjи Фестивала Пучини, по први пут довели у Црну Гору велику италиjанску лирику остваривши изузетан успjех код публике, намjера нам jе да се постепено вратимо културним активностима, поручио је амбасадор.

Министарка просвjете, науке, културе и спорта Весна Братић је истакла да је Италија земља чија су јој раскошна традиција и јединствена култура особито драге и блиске. Подстакнута чињеницом да је изложба посвећена 700. годишњици од упокојења „оца италијанског језика, једног од највећих аутора свих времена, колоса свјетске литературе – великог Дантеа Алигијерија“, министарка Братић је говорила и о Његошу.

– Управо је Италија била једна од најдражих земаља владике Рада, па је на заласку живота одабрао обалу Тиренског мора за мјесто гдје ће лијечити болест свога тијела, да је у Риму и Фиренци са дивљењем посматрао историјске споменике, а у венецијанским архивима уздизао свој дух читајући старе књиге Serenissime, тек на том плану не изненађује посебна врста повезаности која постоји између наших земаља – казала је, између осталог, Братић.

Поводом Дана Републике Италије истакнути гитаристи Срђан Булатовић и Дарко Никчевић извели су незаборавне мелодије Енија Мориконеа на Дукљи.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:33