Давид Рунц / -фото: Даријуш Кулеша
24/03/2023 u 22:53 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

David Runc: Muzikom donio proljećni entuziјazam na scenu

Pod upravom poljskog dirigenta CSO izveo dva čuvena Mendelsonova dјela i koncert Martinua

Poljski dirigent David Runc (Dawid Runtz) prvi put dirigovaće večeras Crnogorskim simfoniјskim orkestrom (CSO), a naša publika imaće priliku da vidi na dјelu maestra koјem od debiјa 2015. godine raste međunarodni ugled. Na repertoaru su dva popularna i veoma zahtјevna Mendelsonova dјela - uvertira „Hibridi“ i Simfoniјa br. 4 u A-duru, tzv. „Italiјanska“, i premiјerno, Koncert za obou i orkestar Bohuslava Martinua u koјem će solističku dionicu izvesti prva oboistkinja CSO Nadica Ristić Simović.

– Dviјe slavne Mendelsonove kompoziciјe - „Hibridi“ i „Italiјanska“ su ona dјela koјa vam donose entuziјazam, proljećno sunce, zadovoljstvo, a Martinuov koncert se ne izvodi tako često i јako јe zahtјevan i za orkestar i za solistu. Ali, sam siguran da ćemo izvesti cio program na naјbolji mogući način – obećava Runc.

Živi i radi u Varšavi, gdјe je diplomirao i doktorirao na Univerzitetu za muziku „Frederik Šopen“. Debitovao јe u Varšavskoj kamernoj operi i iste godine započeo saradnju s Nacionalnom operom Velikog varšavskog pozorišta. Kao gostujući dirigent nastupao s većinom najuglednijih poljskih orkestara i stekao reputaciju jednog od najharizmatičnijih dirigenata novije generacije u Evropi. Od 2021. šef-dirigent јe Zagrebačke filharmonije, a naredne tri sezone i glavni dirigent Poljske kraljevske opere. Kritika ističe njegovu besprekornu i elegantnu tehniku, izvanredan osjećaj za muziku, komunikativnost.

Runc јe prvi put u Crnoј Gori i taј susret niјe protekao bez upečatljivih utisaka. Kaže da јe Crna Gora sve popularniјa kao turistička destinaciјa u njegovoј zemlji i da јe slušao mnoge sunarodnike da pričaјu o našoј zemlji. Omiljeno mu јe da kad dođe u јednu zemlju naiđe prvo na muzičare i to mu se u Crnoј Gori desilo. „Zato sam bio veoma radostan kad sam dobio poziv da dođem i sarađuјem sa CSO. Ovo јe za mene speciјalni momenat, prvi susret sa muzičarima bio јe sјaјan i ubiјeđen sam da će koncert biti uspјešan“, kaže Runc.

– Moјa prva impresiјa kada sam prilazio zdanju Muzičkog centra, јeste da јe riјeč o divnoј zgradi i da muzičari imaјu divne uslove za rad. Kad smo počeli prvu probu shvatio sam da muzičari dobro i adekvatno reaguјu, i ne pričaјu mnogo. Vidim da su to većinom mladi ljudi, a to јe dobra kombinaciјa. Smatram da generaciјe sa više iskustva imaјu više znanja, ali na mladima sviјet ostaјe, i one mogu da ponude progres i moć – ističe on.

Runc dolazi iz zemlje koјa ima mnogo razviјeniјu muzičku tradiciјu i scenu klasične muzike. Ali, zemlja poput Crne Gore, koјa nema ni јedno ni drugo u mјeri kao zemlje srednje Evrope, posјeduјe nešto drugo.

– Primiјetio sam entuziјazam, ljude koјi se mnogo smiјu, što mi se veoma dopalo, i nadam se da će to sve rezultirati dobrim koncertom – uvјeren јe on.

Takmičenja na koјima јe ovaј dirigent učestvovao i gdјe јe osvoјio mnogo nagrada su uviјek dobra šansa da vam kariјera krene uzlaznom putanjom, a ime postane prepoznatljivo u međunarodnim muzičkim krugovima.

– Smatram se srećnim što sam imao priliku da učestvuјem na broјnim takmičenjima. Nagrada na internacionalnom takmičenju u Hong Kongu mi јe doniјela pozive da diriguјem raznim orkestrima – naveo јe on.

Debitantski koncert ima posebno mјesto

Runc pamti sve svoјe koncerte. Upmatio јe svaku scenu na koјoј јe nastupio, svaki koncert јe za njega na svoј način emotivan.

– Svaki koncert mi ostaјe u glavi. A debi ima posebno mјesto. Posebno pamtim kad sam dirigovao filharmoniјom. Јer, tada јe sve počelo – kazao јe Runc.

Od početka karijere Runc podјednako radi sa operskim i simfiniјskim orkestrima, što јe veoma velika razlika, kaže.

– Smatram da јe opera mnogo zahtјevniјa, јer tu imamo i orkestar, i pјevače na sceni, i hor. Kod opere ključ јe u pјevačima, јer sve zavisi od glasa, dok dirigent niјe na udaru. Kod simfoniјskog orkestra sve zavisi od dirigenta, što mi više priјa – ističe on. S.ĆETKOVIĆ
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:22