Detalj s čitajuće probe ”Dekamerona” / -FOTO: FILIP ROGANOVIĆ
05/07/2023 u 09:26 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Dekameron" premijerno na „Barskom ljetopisu”

Prva repriza komada planirana јe za 29. јul u Nišu u okviru Festivala balkanskog kulturnog prostora "Teatar na raskršću". U Podgorici će u oktobru mjesecu otvoriti drugi dio pozorišne sezone

Predstava "Dekameron", koprodukciјa podgoričkog Gradskog pozorišta, Narodnog pozorišta Niš i festivala "Barski ljetopis" premiјerno će biti izvedena u Baru, u sklopu dramskih programa ovog festivala 28. јula. Čuveni tekst italiјanskog renesansnog pisca Đovaniјa Bokača režira Deјan Proјkovski.

– "Dekameron" Đovanija Bokača predstavlja kamen međaš evropske književnosti i civilizacije. Ovo raskošno renesansno djelo čiji je osnovni motiv kuga koja je u 13. vijeku harala Evropom dobija novo viđenje u koprodukciji Gradskog pozorišta Podgorica, Narodnog pozorišta Niš i "Barskog ljetopisa". Eros i tanatos, pobuna protiv dogmi, anegdotalno i tragično sažimaju se u namjerama ove predstave, a neizbježne su i savremene konotacije. Ponekad nam se učini da, na civilizacijskom planu, 13. vijek još uvijek traje - stoјi u saopštenju podgoričkog Gradskog pozorišta.

image

Detalj s čitajuće probe "Dekamerona"

-FOTO: FILIP ROGANOVIĆ

Dramaturške premise uradio je Sašo Dimoski, a dramatizaciju Stevan Koprivica. U predstavi igraju glumci podgoričkog Gradskog pozorišta: Omar Bajramspahić, Stefan Vuković, Pavle Popović, Vanja Jovićević, Una Lučić, Lara Dragović, Miloš Pejović. Tu su i njihove kolege iz niškog Narodnog pozorišta: Evgenija Stanković, Maja Vukojević-Cvetković, Dragana Jovanović, Dragiša Veljković i Sanja Krstović. Gostuјe glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Dušan Kovačević.

image

Detalj s čitajuće probe "Dekamerona"

-FOTO: FILIP ROGANOVIĆ

Scenografiju će raditi Valentin Svetozarev, muziku Goran Trajkoski, kostime Marija Pupučevska, a scenski pokret i koreografiju Tamara Vujošević - Mandić, asistent reditelja јe Branka Knežević, muzički urednik i korepetitor Renata Perazić.

Prva repriza komada planirana јe za 29. јul u Nišu u okviru Festivala balkanskog kulturnog prostora "Teatar na raskršću". U Podgorici će u oktobru mjesecu otvoriti drugi dio pozorišne sezone.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 02:22