Plakat za predstavu / -FOTO: GRADSKO POZORIŠTE PODGORICA
13/10/2023 u 14:28 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Dekameron” - spoј različitih žanrova

Predstava je koprodukcjski projekat Gradskog pozorišta Podgorica, JU Kulturni centar Bar ("Barski ljetopis") i Narodnog pozorišta Niš

Nakon premiјernog igranja na "Barskom ljetopisu", potom nakon izvođenja u Nišu, predstava "Dekameron" igra prvi put u Podgorici, u subotu, 14. oktobra, od 20 časova u velikoј sali KIC "Budo Tomović". Predstava јe nastala po čuvenom dјelu Đovanija Bokača u dramatizaciji Stevana Koprivice i režiji Dejana Projkovskog.

Predstava je koprodukcjski projekat Gradskog pozorišta Podgorica, JU Kulturni centar Bar ("Barski ljetopis") i Narodnog pozorišta Niš.

Dramaturške premise uradio јe Sašo Dimoski, scenografiju Valentin Svetozarev, muziku Goran Trajkoski, kostime Marija Pupučevska, scenski pokret i koreografiju Tamara Vujošević Mandić. Asistent reditelja јe Branka Knežević, muzički urednik i korepetitor Renata Perazić.

image

Scena iz "Dekamerona" na premijeri u Baru

-FOTO:STUDIO MEDIA PRO

U predstavi igraju: Miloš Pejović, Sanja Krstović, Omar Bajramspahić, Vanja Jovićević, Dušan Kovačević, Maja Vukojević Cvetković, Pavle Popović, Una Lučić, Stefan Vuković, Lara Dragović, Evgenija Stanković, Dragana Jovanović i Dragiša Veljković.

Stevan Koprivica zapisao јe da se trudio da poštuje Bokača i jedno od najvećih renesansnih književnih djela.

– Sa druge strane da se tiče nas danas, da taj komad bude nešto što je gledaocu zanimljivo i aktuelno i da nađemo zajedničke imenitelje renesanse i današnjeg doba. Zajedno sa rediteljem našli smo teatarski relevantan način za čitanje ovog djela. Sedam vjekova kasnije neke stvari su identične. Manipulacija, dogma, bolest na kraju krajeva, jer kuga ima similariju sa kovidom. Socijalna izolacija, niski interesi, sve su to stvari koje i danas srećemo, a koje su bile prisutne i onda i koje imaju ishode kojima se možemo nasmijati a u suštini su tragični – navodi Koprivica.

image

Scena iz "Dekamerona" na premijeri u Baru

-FOTO:STUDIO MEDIA PRO

"Dekameron" je spoj različitih žanrova. Od farse, škerca, anegdote, pa do tragedije i melodrame, za koju Koprivica kaže da je kao pisac preferira:

– Svega toga ne bi bilo da Bokačovo svevremeno djelo nije dalo povoda da se napravi ovakav komad. Ovo je, takozvana, fragmentarna dramaturgija, niz slika koje na kraju daju jednu opštu, veliku sliku i vizuru spram bolesti, straha, religije, manipulacije i pokušaja malog, običnog čovjeka da se uspravi i da bude slobodan - istakao јe Koprivica.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 11:55