Vizual kojim se najavljuje izložba / -FOTO: MUZEJI I GALERIJE BUDVE
01/06/2023 u 07:50 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Digitalizovana ljepota budvanskih manastira

U manastirima Podlastva, Podostrog, Stanjevići, Praskvica, Duljevo, Vojnići, Rustovo, Reževići i Gradište, osjeća se spoj umjetnosti, majstorskog umijeća, ali i duhovnog - molitvenog života, navode autori izložbe

Izložba pod nazivom "Budvanski manastiri, na raskršću milenijuma" biće otvorena večeras (1. jun) u 20 časova u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u Starom gradu Budva. Ovo je prva izložba ikona i fresaka digitalno obogaćenih u proširenoj i virtualnoj stvarnosti. Autori izložbe su mr Lucija Đurašković i Marko Kentera.

Ovaj naučni i stručni projekat, koji je JU Muzeji i galerije Budve pripremila u saradnji i uz pomoć Mitropolije crnogorsko-primorske, sa blagoslovom mitropolita Joanikija, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine Budva, prvi je u seriji od velikih predprojekata u kandidaturi za Evropsku prijestonicu kulture "Budva – Boka 2028". U pripremi izložbe autori su sarađivali i sa LiveView studiom iz Beograda.

Dio izložbe će biti predstavljen i u galeriji „Marko Krstov Gregović” u Spomen-domu „Crvena komuna” u Petrovcu.

image

Freska iz jednog od manastira i crkava Budve

-FOTO: MARKO TODOROVIĆ/MUZEJI I GALERIJE BUDVA

„Vjekovima na padinama koje se obrušavaju sa nebeskih visina prema moru, tihuju pravoslavni manastiri, okružujući drevni grad Budvu. Koliko god ih teški kamen na gorama svih ovdašnjih plemena drži vezanim za zemlju i more, toliko ih freske svetih uzdižu ka nebu, kidajući dio po dio sebe, ali i ostavljajući za sobom, iako blijede, ipak neraskidive tragove svog uspeća”, stoji u tekstu kataloga koji prati izložbu, a koji potpisuju autori.

U manastirima Podlastva, Podostrog, Stanjevići, Praskvica, Duljevo, Vojnići, Rustovo, Reževići i Gradište, navode dalje, osjeća se spoj umjetnosti, majstorskog umijeća, ali i duhovnog - molitvenog života.

– Ova interaktivna izložba fresaka i ikona, protkana najsavremenijim tehnologijama, prikazuje digitalno obogaćene eksponate i simbolički predstavlja još jedan od slojeva bogougodnog kreativnog stvaranja koji se vjekovima talože na temeljima i zidovima budvanskih manastira - navodi se u tekstu kataloga, gdje najavljuju da će izložbu predstaviti i u drugim crnogorskim gradovima.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. april 2024 01:15