Радован Паповић / -фото: Универзитет Црне Горе
09/06/2022 u 14:12 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Диригент Радован Паповић преминуо изненада у 72. години

Своj први jавни наступ Радован Паповић jе остварио 1979. са Симфониjским оркестром РТВ Титоград у оквиру фестивала jугословенских музичких умjетника Дани музике у Будви

Паповић, дугогодишњи активни учесник у музичком животу Црне Горе, како се наводи у биографији објављеној на сајту Универзитета Црне Горе рођен jе 1950. у Херцег Новом, гдjе jе завршио основну школу и започео музичко образовање. Средњу музичку школу завршио је у Титограду 1972, а дириговање је дипломирао 1977. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Предрага Милошевића. Године 1986. на Музичкоj академиjи у Сараjеву завршио jе постдипломске студиjе код проф. Jулиjа Марића.

По доласку у Титоград ради као диригент Симфониjског оркестра РТВ Титоград, а истовремено jе и диригент хора КУД "Станко Драгоjевић". Након тек основаној Музичкој академиjи 1980. године изабран jе за асистента проф. Даринке Матић Маровић за предмете Хорско пjевање и Основи вокалне технике, гдjе исте године формира Женски камерни хор.

Своj први jавни наступ Радован Паповић jе остварио 1979. са Симфониjским оркестром РТВ Титоград у оквиру фестивала jугословенских музичких умjетника Дани музике у Будви. Од тада он jе са овим оркестром остварио огроман броj концерата на свим црногорским фестивалима, као и на броjним пригодним свечаностима. Предводио је овај оркестар на гостовањима у Чешкоj, Италиjи, Аустриjи, Алжиру и СССР.

И након 1990, када jе стицаjем околности Симфониjски оркестар знатно прориjеђен, Паповић jе наставио интензивну концертну дjелатност са преосталим диjелом тог ансамбла. Са хором КУД "Станко Драгоjевић", који је водио до 1991. наступао је у земљи на најважнијих хорским фестивалима, и иностранству.

Радован Паповић jе предводећи ансамбле са којима ј радио снимио преко 30 програма умjетничке музике за потребе РТВ Црне Горе.

Радован Паповић је показуивао афинитет и за забавну музику, те је успјешно дириговао на фестивалима у Опатиjи, Загребу, Љубаљни, Београду, Новом Саду, Приштини, у Будви (Пjесма Медитерана) и Херцег Новом (Сунчане скале). Године 1983. дириговао jе у Минхену на фестивалу Пjесма Евровизиjе.

Написао jе велики броj аранжмана и оркестрациjа из области дjечиjе, забавне и умjетничке музике, међу коjима jе и више оркестрациjа црногорских и страних композитора XIX виjека чиjа су дjела снимљена на ЦД-у "Музика на Црногорском двору".

Мjесто и вриjеме комеморациjе и сахране биће накнадно обjављени.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:21