Karmina Šilec / - IZTOK BONCINA
03/07/2023 u 09:06 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dirigentkinja, pozorišna rediteljka i kompozitorka Karmina Šilec dobitnica Nagrade "Darinka Matić Marović"

Nagrada, koja obuhvata diplomu i novčanu nagradu, biće uručena u Kotoru, 24. jula, na otvaranju Pjace od filozofa, koja se ove godine održava pod nazivom "Vox feminae"

Istaknuta dirigentkinja, pozorišna rediteljka i kompozitorka Karmina Šilec iz Slovenije dobitnica je ovogodišnje Nagrade "Darinka Matić Marović".

Međunarodni žiri, sačinjen od renomiranih umjetnica iz polja muzičke umjetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, donio je odluku većinom glasova. Članice ovogodišnjeg žirija su Dragana Jovanović, dirigentkinja (Srbija) - prva dobitnica nagrade, dirigentkinja Antoaneta Radočaj Jerković (Hrvatska), dirigentkinja Branka Radošević Mitrović (Bosna i Hercegovina), pijanistkinja Marina Mikić (Srbija) i predsjednica žirija profesorka muzike Dobrila Popović (Crna Gora).

– Karmina Šilec, slovenačka umjetnica širokog dijapazona djelovanja, dirigentkinja, pozorišna rediteljka i kompozitorka, stalnom potragom za novom muzikom i novim poljima scenskog izraza kreira projekte sa različitim kompanijama, operskim i dramskim kućama, festivalima i ansamblima širom svijeta. Originalnim i istraživačkim pristupom, Karmina je donijela svježinu u horsku muziku i muzičko pozorište gradeći sopstveni stil umjetničkog iskaza koji ne poznaje granice kultura i nacija. Svojom smjelošću, provokativnošću i erudicijom Karmina Šilec je transformisala različite vokalne ansamble u vrhunske umjetničke formacije najvišeg ranga. Proširila je polje horskog, kamernog i solo pjevanja do najsloženijih stvaralačkih prostora u sveobuhvatna, višeformna umjetnička djela – istakla je Dobrila Popović.

Ona je istakla da su njeni projekti su nagrađeni velikim međunarodnim nagradama u scenskim oblastima koji uključuju muziku. Doprinos razvoju muzičke umjetnosti na našem prostoru je i poseban vid djelovanja Karmine Šilec vezan za muzičku baštinu i njenu implementaciju u savremeno stvaralaštvo.

U čast jedne od najznačajnijih predstavnica muzičke umjetnosti u regionu, Darinke Matić Marović, Međunarodni festival KotorArt uspostavio je bijenalnu nagradu sa njenim imenom 2021. godine, koja se dodjeljuje istaknutim umjetnicama za djela ili ostvarenja koja predstavljaju izuzetan doprinos razvoju muzičke umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za ženske stvaraoce porijeklom sa ovog prostora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:28