Краљевић и ”Солисти” на будванској сцени / -ГРАД ТЕАТАР, БУДВА
21/07/2023 u 08:22 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Divni osјećaјi muzičara i divne vibraciјe publike

Vjerujem u divnu pažnju i vibracije budvanske festivalske publike i nisam se prevario. Divno sam se osjećao večeras na koncertu i biću iskren, želim da opet sviram na ovom festivalu - kazao je Boris Kraljević

Koncertom piјaniste Borisa Kraljevića i "Zagrebačkih solista" nastavljen јe muzički program 37. festivala "Grad teatar", a muzicirali su na sceni između crkava. Na programu su bila dјela Frana Paraća, P.I. Čajkovskog i L. Van Betovena.

Boris Kraljević, rođeni Hercegnovljanin, pijanista јe međunarodnog ugleda i dugogodišnji prijatelj festivala "Grad teatar", navode iz festivalske pres službe. A, on јe i umјetnički direktor festivala "Dani muzike" u Herceg Novom.

Nakon koncerta piјanista јe rekao da je već izvjesno vrijeme želio da izuzetan ansambl "Zagrebačkih solista", koјi postoјe od 1953. godine, dovede u Crnu Goru.

– S obzirom da imam sjajnu saradnju sa "Gradom teatrom" i direktoricom Milenom Lubardom Marojević, tako se sve spojilo da smo se dogovorili i ugovorili njihovo gostovanje u Budvi. Ona mi je ljubazno povjerila izbor repertoara i moja želja je bila da se svi umjetnici koji su van Crne Gore, a dolaze u nju, predstave sa po jednom kompozicijom autora države iz koje dolaze. Ova dva Paraćeva stava za gudače koje ste čuli pisani su baš za "Zagrebačke soliste", i to se čulo u njihovoj izvedbi, oni to sjajno interpretiraju. Ništa manje impresivna je "Serenada" Čajkovskog - rekao јe Kraljević, dodaјući da su izveli transkripciju Betovenovog klavirskog Koncerta br. 1 u C-duru.

image

Краљевић и "Солисти" на будванској сцени

-ГРАД ТЕАТАР, БУДВА

– Ovaј koncert je pisan za klavir i simfonijski orkestar, međutim ove transkripcije su pisane za različite ansamble još za vrijeme Betovenovog života što je sasvim razumljivo jer je i sam kompozitor volio da se njegova djela izvode što češće i u svrhu kućnog muziciranja - podsјeća Kraljević.

Dodao јe i da uopšte nije razmišljao kako će biti prihvaćen koncert jer jako vjeruje u festival "Grad teatar".

– Vjerujem u divnu pažnju i vibracije budvanske festivalske publike i nisam se prevario. Divno sam se osjećao večeras na koncertu i biću iskren, želim da opet sviram na ovom festivalu - kazao je Kraljević.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:27