Детаљ са отварања изложбе Марка Ђуровића / -FOTO. MUZEJI I GALERIJE BUDVA
08/11/2022 u 10:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dodiri samoće

Kustos Saša Radišić ističe i da skulpture Marka Đurovića simbolizuju svjetlost na kraju tunela

Samostalna izložba skulptura „Dodir samoće“ akademskog vajara Marka Đurovića može se do 20. novembra pogledati u Modernoј galeriјi „Јovo Ivanović“ budvanskih Muzeјa i galeriјa.

Na otvaranju izložbe prisutne je ispred Muzeja i galerija Budve pozdravila Ivana Domazetović. Kustos izložbe, i autor teksta u katalogu je Saša Radišić, koјi navodi da se Đurovićev ciklus „Dodir samoće“ sastoji od 14 skulptura u kombinovanoj tehnici. Ističe i da su skulpture nastale u periodu poslije teških životnih događaja koji snažno utiču i potresaju čovjeka.

Đurović na veoma promišljen način koristi vezu između svjetlosti i tame, u cilju ostvarivanja veoma originalne skulpturalne poetike

– Proces stvaranja bilo kojeg umjetničkog djela vezan je za samoću. U tim trenucima svu gorčinu i tugu umjetnik pretvori u energiju koja je neophodna za stvaralaštvo. Marko poput prirode, koja iz zgarišta stvara nove izdanke sa najljepšim pupoljcima, uspijeva da svoju nedaću i bol pretoči u umjetnička djela. U njegovim djelima možemo osjetiti jačinu potresa koji su u njemu izazvali teški životni trenuci. Njegove skulpture su poput velikog praska, koji je iz velike destrukcije i uništenja stvorio nove svjetove, koje možemo vidjeti na noćnom nebu kako svjetlucaju čarobnom svjetlošću - zapisao јe Radišić.

Kustos ističe i da Đurovićeve skulpture simbolizuju svjetlost na kraju tunela.

– Veza između ovih oblika je dodir, mala nit, koja dijeli radost i tugu, život i smrt. Nit koja daje vjeru, u ono bolje što dolazi i motiviše čovjeka. Marko na veoma promišljen način koristi vezu između svjetlosti i tame, u cilju ostvarivanja veoma originalne skulpturalne poetike. U njegovim radovima crna, nagorjela stabla, odražavaju energičnu snagu, snagu kojom Marko poput Sizifa penje svoju kuglu kao kamen prema vrhu - zaključuјe kustos.

Otvaranje izložbe uljepšao јe muziciranjem gitarista Sergej Božović, učenik ŠOMO Budva.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 12:19