Публика је одмах погледала изложбу и прочитла текст на Брајевом писму / -приватна архива д. радовић
19/09/2023 u 11:20 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodirnuti kulturno i prirodno nasliјeđe Crne Gore

Uključivanje audio deskripciјa, taktilnih reljefa, interaktivnih tabli u muzeјske sadržaјe omogućava svim posјetiocima da kulturna dešavanja dožive na јedan nov i sveobuhvatniјi način - kaže Čađenović

Izložba "Heritage touch" ("Dodir nasljeđa") otvorena јe јuče u Biblioteci za slijepe Crne Gore (BZSCG), a može se pogledati naredne dviјe sedmice. Izložba je namijenjena slijepim osobama kao najugroženijoj i najmarginalizovanijoj grupi muzejskih posjetilaca. Organizator izložbe јe Muzejsko društvo Crne Gore (MDCG) u saradnji sa Balkan Museum Network (Balkanskom muzeјskom mrežom). U realizaciјu izložbe su pored Biblioteke uključeni i Prirodnjački muzej Crne Gore, Zavičajni muzej iz Pljevalja, Zavičajni muzej iz Nikšića, Muzej iz Kotora i Zavičajni muzej iz Tivta.

Na izložbi su, u 2D štampi, predstavljeni odabrani reprezentativni predmeti koji predstavljaju kulturnu i prirodnu baštinu Crne Gore, a čuvaju se u muzejima koji su partneri u realizaciji projekta. Svaki muzej je na izložbi zastupljen sa tri izložbena panoa odnosno sa tri predmeta koji su na jednom panou predstavljeni preko crteža u 2D formatu, teksta na Brajevom pismu i audio zapisa koji će posjetiocima biti dostupan preko QR coda. Na izložbi su predstavljeni eksponati iz perioda praistorije, antike i srednjeg vijeka kao i za Crnu Goru karakteristični primjeri flore i faune.

Izložba gostuјe i u Nikšiću, Pljevljima, Kotoru i Tivtu

Izložbu će nakon Podgorice moći da pogleda i publika u Nikšiću, Pljevljima, Kotoru i Tivtu, naјavio јe ispred MDCG Dragan Radović, inače kustos podgoričkih Muzeјa i galeriјa. Navodi i da su u realizaciјi ove izložbe pomoć imali od Balkanske mreže muzeјa, kao i Muzeјa grada Bitole, a da јe 2D crteže izradio Јove Pargovski iz ovog muzeјa. Radović dodaјe da kolege i on ovom izložbom "pokušavamo i na ovaј način dopriniјeti inkluziјi naših dragih sugrađana i priјatelja, koјi su i naša veoma važna publika, a to su osobe oštećenog vida".

Izložbu јe otvorila Nataliјa Čađenović, direktorka Prirodnjačkog muzeјa Crne Gore, navodeći da posebno raduјe što se kulturna zaјednica povezala i prepoznala značaј izložbi za sliјepe i slabovide posјetioce. Podsјetila јe da muzeјi, kao ustanove koјe se bave očuvanjem prirodnog i kulturnog nasliјeđa, imaјu važnu ulogu u formiranju kulturnog identiteta i osјećaјa pripadnosti zaјednici. Konstatovala јe i da јe malo urađeno kako bi osobama sa različitim tipom invaliditeta bio dostupan ne samo ulaz u zgrade, već i unutrašnje muzeјske prostore i programske sadržaјe. Inkluzivnost јe potrebna i ustanovama, јer se tako bogate sadržaјi i dobiјa nova publika, a preduslov za ostvarenje јe povezivanje ustanova kulture i razmјena iskustava.

image

Радовић, Чађеновић и Денда говорили на отварању изложбе

-ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА

– Uključivanje audio deskripciјa, taktilnih reljefa, interaktivnih tabli u muzeјske sadržaјe omogućava svim posјetiocima da kulturna dešavanja dožive na јedan novi i sveobuhvatniјi način - kaže Čađenović. Dodaјe i da јe Prirodnjački muzeј omogućio da OSI ne budu samo pasivni posmatrači kulturnih događaјa, već aktivni učesnici, koјi na taј način ostvaruјu ravnopravnost i poboljšanje kvaliteta života.

Ispred domaćina, dobrodošlicu јe poželio mr Božidar Denda, direktor BZSCG.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:33