Jedno od prvih predavanja na FLUID Diyajn forumu / -FOTO: FLUID DIZAJN FORUM
21/04/2023 u 16:14 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodjelom nagrada počelo 11. izdanje FLUID Dizajn foruma

Na otvaranju izložbe proglašena su i imena troje najuspješnijih dizajnera, a to su Ivan Velimirović i Ana Ivanović iz Crne Gore i Amina Alić iz Bosne i Hercegovine.

FLUID Dizajn forum počeo je danas (21. aprila) na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, otvaranjem čak pet izložbi. Tu su ujedno održana i prva predavanja, prezentacije i paneli. Ovo je 11. izdanje FLUID Dizajn foruma.

Otvorena je izložba "Fluidni identiteti" koja prikazuje selekciju radova sa ovogodišnjeg konkursa za mlade dizajnere u kategoriji plakat (FLUID – Regional Poster Award for Young Designers). Od ukupno pristigle 192 prijave na pomenutom konkursu, žiri je selektovao 39 radova iza kojih stoji 35 autora i autorki. Na otvaranju izložbe proglašena su i imena troje najuspješnijih dizajnera, a to su Ivan Velimirović i Ana Ivanović iz Crne Gore i Amina Alić iz Bosne i Hercegovine.

image

Detalj sa jedne od radionica

-FOTO: FLUID DIZAJN FORUM

Takođe, otvorena je i izložba "FLUID (LEGO ERGO SUM) Awards 2022" s nagrađenim radovima na prošlogodišnjem regionalnom konkursu za mlade dizajnere u kategorijama plakat i fanzin.

Izložba „Svesvrstani”

U Crnogorskoj galeriji umjetnostu "Miodrag Dado Đurić" (Narodni muzej Crne Gore), u utorak, u 20 časova biće otvorena izložba "SVESVRSTANI" čiji je autor Uroš Krčadinac umjetnik, programer, docent digitalne umjetnosti i računarstva na Fakultetu za medije i komunikacije i naučni saradnik na Univerzitetu u Beogradu. Izložba "Svesvrstani" su digitalno-umjetnički projekat koji otvara veoma aktuelna pitanja - kakvo je to društvo u kojem se korisnici digitalnih sistema identifikuju sa automatski generisanim simbolima, odnosno kakvo je društvo čije identitete oblikuju algoritmi.

U prostorijama FLU, otvorena je izložba plakata "Ponovo JUS", a na platou ispred fakulteta izložba radova Nikole Bade Radonjića "Šta um već prepoznaje". U Centru za kulturu može se pogledati izložba "Dizajn za kulturu" (engl. The Design for Culture) čija postavka se sastoji od preko 200 radova evropskih umjetika iz oblasti grafičkog dizajna u kulturi.

image

Vizual manifestacije

-FOTO: FLUID DIZAJN FORUM

Program FLUID dizajn foruma nastavlja se u subotu, 22. aprila u 10 časova kada će Ana Matić, redovna profesorica FLU UCG i Miroslav Minić, profesor književnosti u Gimnaziji "Petar I Petrović Njegoš" predstaviti zajednički projekat TwistedEdu.

image

Znati kada je pravi trenutak...

-FOTO: FLUID DIZAJN FORUM

U 11 časova počinje panel "ReCulture: Design for Culture" na kojem će učestvovati Nina Mihaljinac, Mikael Mohamed, Constantin Demner i Wolfgang Fiel. Panelisti će u 12.20 časova predstaviti rezultate njihovog projekta rebrendiranja kulturnih institucija na Zapadnom Balkanu.

image

Otvaranje jedne od izloži

-FOTO: FLUID DIZAJN FORUM

Subotnji program Foruma nastavlja se u 16 časova, kada će kreativci, pisci i dizajneri Marko i Darko Miladinović predstaviti svoj rad. U nastavku programa u učešću Crne Gore na Svjetskim izložbama Expo će govoriti Milena Pejović-Eraković, direktorica paviljona Crne Gore na Expo-u 2020 Dubai. Prezentaciju studijskog programa Informacioni dizajn na FH Joanneum, u okviru Univerziteta primijenjenih nauka u Gracu održaće profesorice Birgit Bachler i Sigrid Bürstmayr.

Programi u nedjelju i ponedjeljak

Program 11. izdanja FLUID dizajn foruma nastavlja se u nedjelju, 23. aprila kada će se u 19 časova održati panel na kojem će se analizirati krovna tema ovogodišnjeg Foruma – "Fluidni identiteti". Učesnici panela su: Stephen Reicher, profesor socijalne psihologije na Univerzitetu St Andrews u Edinburgu, Borut Vild, redovni profesor u penziji na Fakulteta za medije i Karl Stoker, austrijski istoričar, predavač, istraživač u oblasti kulture i dizajna, a moderator panela je Robert Aleksić, program menadžer u NVU FLUX.

U ponedjeljak, 24. aprila, program Foruma počeće u 19 časova kada će predavanje održati Lucia Gamanova i Emil Kozole, a u 20.30 časova počinje predavanje Nejca Praha.

Završni dan programa 11. izdanja FLUID dizajn forma, utorak, 25. april, biće u posvećen prezentacijama radionica na kojima je učestvovalo preko 80 studenata iz zemlje i regiona. Prezentacije radova iz sedam radionica na različite teme održaće se u 17 časova u holu FLU.

U 17.50 časova predavanje će održati Ana Navarrete iz Španije, a nakon toga, uslijediće predavanje njenog zemljaka Juana Carlosa Roblesa.

U okviru programskog segmenta FLUID BookRoom, u 19.10 časova počinje predavanje Marije Đorđević i Tatjane Koprivica. Završno subotnje predavanje zakazano je za 20 časova, a održaće ga Stephen Reicher.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 09:05