Јелена Мила поздравља публику на отварању манифестације у Перјаничком дому / -ФОТО: КРСТО ВУЛОВИЋ
14/04/2022 u 10:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Дошли са најбољом новијом продукцијом

Манифестација „Дани шведског филма у Црној Гори” организована је и одржана у оквиру сарадње Амбасаде Шведске у Београду, Филмског центра Црне Горе, Шведског института, "Forteca" Међународног филмског фестивала у Перасту, Jугословенске кинотеке у Београду и Нишког културног центра

Манифестација "Дани шведског филма у Црној Гори", потпрограм "Шведски вајб у филму", завршава се данас. Од 11. до 14. априла, црногорска публика била је у прилици да бесплатно види седам најновијих шведских филмова, и да чује неке од истакнутих људи шведске кинематографије. Мастерклас предавања одржали су Јон Јорансон, директор за односе са медијима Шведског филмског института, као и редитељка Сара Јанг и продуцент Микаел Крос.

На програму је данас неколико пројекција. У Подгорици, у Перјаничком дому у 18 часова почиње пројекција филма "Голиjат" у режиjи Петера Гренлунда. У 20 часова почиње приказивање филма "Крв Лапонаца" у режиjи Аманде Кернел.

У Дому културе у Бару публика од 12 часова може погледати филм "Савршени пациjент" режисера Микаела Хафстрома. Пројекција филма "Голијат" почиње у 20 часова у Кину "Бока" у Котору, у Центру за културу у Пљевљима и у Никшићком позоришту.

Нордик ноар стил

Продор нордијске кинематографије и књижевности, као и ТВ серија, посебно крими жанра, интензиван је од краја 20. вијека, и прелива и у 21. вијек. Јелена Мила истиче да треба бити свјестан чињенице да се књижевност у смислу како је разумијемо, у Шведској појављује с новинарством, крајем 18. и почетком 19. вијека. Дотад, они су углавном гајили традиционалну народну књижевност, народне епске и лирске пјесме.

– Напокон је у `90. годинама Шведска нашла своју жанровску форму у којој се осјећа заштићено, а може заправо да избацује све своје "мракове" које Сјевер има и нуди - каже Јелена Мила, истичући да је зато нордик ноар стил добио апсолутно погодно тло тамо.

Селекторка филмова била jе глумица, редитељка и продуценткиња Jелена Мила, наша и шведска умјетница, која је ових дана боравила у Црној Гори. Филмовима је заједничко да осликавају рубне ситуације и често ликове с маргине друштва савременог шведског друштва. Јелена Мила истиче да је пандемија учинила своје, па продукција није била велика.

– Но дошли смо с најбољим филмовима, а имамо чак два филма из 2021. г, а то су "Неваљалци криминалци" и "Бијело ђубре" - рекла нам је Јелена Мила, између осталог, истичући да је ријеч о изузетно квалитетним остварењима. Додала је и да је срећна што су и покренуте неке теме у оквиру ове манифестације, као што је питање остваривања и заштите права жена.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 10:47