Поставка заинтересовала углавном млађу публику / -фото: Ж.ЈАЊУШЕВИЋ
02/11/2021 u 19:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Друштвено ангажовани рад дизајнера са свих меридијана

У сусрет Међународном дану толеранције, који се обиљежава 16. новембра од 1996. године, у Модерној галерији подгоричких Музеја и галерија отворена је међународна колективна изложба плаката насловљена "Толеранција"

Изложба „Толеранција” се одржава у склопу манифестације ФЛУИД Дизајн Форум, у сарадњи са подгоричким Музејем, подгоричким Секретаријатом за културу и спорт, FLUX-ом и фондациjом Tolerance Project Inc./studio Мирко Илић Corp. Управо Мирко Илић (САД) је 2017. године покренуо проjекат "Толеранција", позиваjући дизаjнере из циjелог свиjета да кроз форму плаката коментаришу теме толеранциjе, инклузиjе и диjалога.

На отварању изложбе говорио је Вучић Ћетковић, директор подгоричких Музеја и галерија.

– Публици представљамо друштвено ангажовани рад дизајнера са свих меридијана, који на аутентичан начин креирају своје визије толеранције као једног од основних приципа друштва једнаких права и могућности – рекао је Ћетковић, позивајући грађане и институције да заједно учине више за сузбијање дискриминације и маргинализације по било ком основу.

Нетолеранција све изразитија у нашем друштву

Рад графичког дизајнера Срђе Драговића саставни је дио изложбе, још од 2017. године. И тада и сада осјећа се почаствованим што је Мирко Илић изабрао и његов рад. Додаје да је инстинктивно урадио типографски експеримент, "сакривајући" ријеч "толеранција". На наше питање гдје се у нашем друштву све огледа нетолеранција, Драговић каже:

– Нетолеранција је све изразитија, подијељеност је све присутнија и драматичнија. Чини се да је ова изложба сада још потребнија него прије четири године – каже Драговић, додајући да се о том проблему и треба говорити на овај креативан начин.

Изложбу, која је се може погледати до краја мјесеца, отворила је проф. цетињског ФЛУ Ана Матић, умјетничка директорка ФЛУИД-а. Од прве изложбе 2017. године број радова повећавао се, а за ову прилику од скоро 200 радова аутора из цијелог свијета селектовали су радове 63 дизајнера, док је изложба обишла већ 30 земље свијета, каже Матић.

– Ово је изложба која ће да траје, а надам се да ће се након Подгорице, њој придружити још радова аутора из Црне Горе – рекла је Матић, изражавајући наду да ће поставка поново гостовати код нас.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:00