Željka Jovićević / JU Muzeji i galerije Budve
08/08/2023 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Duboko utisnut živi trag stvaralačkog procesa

Izložba slika "Emergencije" umjetnice Željke Jovićević postavljena je u Spomen domu "Crvena komuna", galerija "Marko K. Gregović", u Petrovcu, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve

Izložba slika umjetnice Željke Jovićević otvorena je u Spomen domu "Crvena komuna", galerija "Marko K. Gregović", u Petrovcu, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve.

O postavci јe govorila kustoskinja Bojana Popović ističući da јe izložba naslovljena "Emergencije", te da јe uobličena tokom zadnje tri godine i plod je originalnog promišljanja o samoj prirodi slike.

- Rezultate takvog promišljanja možemo da uvidimo prvenstveno u odabiru netradicionalno slikarske podloge i u nepravilnim oblicima samih radova kao i u nesvakidašnjem odabiru materijala i implementaciji mustri - kaže Popović.

Nepravilini oblici radova daju posebnu dinamiku prostoriji, konstatovala јe kustoskinja, a izabrani materijal i njegova tekstura u kombinaciji sa mustrama, i specifičnim načinom kolažiranja, daje cjelom djelu karakterističnu dinamiku.

Potreba za ponovnim posmatranjem

- Kompoziciјa pred nama, i u nama, i dalje treperi i čini se nestalnom. Nizovima onemogućava sagledanja rada kao cjeline, ponavljanjem naizgled sličnih struktura stvara novinu. Našim čulima ostavlja slobodu i potrebu za ponovnim posmatranjem. Oku ne dopušta da bude mirno već je ono prinuđeno da ide sa jedne cjeline na drugu. Posmatrač ovdje ne može ostati pasivan već je prinuđen da aktivno učestvuje u samom procesu percepcije. Željka ne samo da oslobađa spoljašnju granicu slike od tradicionalnog formata, već i kod publike budi čula i podstiče ih na aktivno učešće. Takvi radovi prouzrokuju vizuelne doživljaje koji su iznova novi i živi - zaključila јe Popović.

- Već na prvi pogled, oko koje zna da gleda, registruje izranjanje slike pred sobom. Izložena slika podrazumjeva svršen čin, jedan proces koji je doveden do kraja. Na ovim radovima duboko je utisnut živi trag stvaralačkog procesa - istakla јe Popović.

Različite teksture i površine vibriraju, izranjaju, uranjaju, stapaju se i preklapaju.

- Djelo u svom završetku, i baš u njemu, počinje da se kreće. Stvara nemir bježeći od definicije. Slikarski proces koji je na ovoj podlozi zabillježen i dalje je živ. Željka uspjeva sve to da postigne zahvaljujući kombinovanjem materijala. U samoj tehničkoj izvedbi vidi se predano razmišljanje o najbitnijim slikarskim problemima. Umjetnica uspjeva da u radu koji je strukturalno definisan ostane doslijedna slobodnom procesu stvaranja - rekla јe kustoskinja.

Ona konstatuјe da umјetnica kombinijući ova dva, naizgleda različita principa, uspjeva da utisne trag u kompoziciji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 16:44