Екупа филма на челу са редитељем / -фото: КИЦ Будо Томовић
30/11/2021 u 22:03 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Дуга" се појавила у Подгорици

Након фестивалске публике у 50 држава широм свијета и Подгоричани су прексиноћ, у Великој сали музичког центра Црне Горе, имали прилику да виде 25 пута награђивани краткометражни играни филм "Дуга" Александра Вујовића.

Свечана подгоричка премијера почела jе наступом композиторке Слободанке Бобане Дабовић Ђурић, која је на клавиру извела варијације музике из филма чија је ауторка.

Микрофон је затим преузела директорка КИЦ-а "Будо Томовић" Снежана Бурзан Вуксановић, која је констатовала да је на идеју да организује подгоричку премијеру "Дуге" дошла кад је схватила колико је награда ово остварење освојило од Италије, Шпаније, САД, Месика, Бразила и Чешке и Словачке, а да није приказано у Подгорици.

image

Публици није сметала јака киша да дође на промоцију

-фото: КИЦ Будо Томовић

Подршку за остварење идеје је добила од Исидоре Дамјановић, пословне директорице Музичког Центра Црне Горе и Горану Бјелановићу, директору Црногорске кинотеке, институције која је уступила технику за пројекцију "Дуге" у "DST" формату, који КИЦ не посједује, казала је она.

– И пјесма каже да је добра воља најбоља. Договорили смо се, и ево нас вечерас – поручила је Бурзан Вуксановић за шта је добила аплаузе.

Амбасадор Републике Италије Лука Зелио је казао да га веома радује што учествује у презентацији толико пута награђуваног филма у Подгорици, јер је ријеч о остварењу које се базира на животу италијанског умјетника Гаетана Грила, "пријатеља Црне Горе", већ и зато што је настао у оквкру пројекта "CIRCE" финансираног из европских фондова у оквиру програма ИнтерРЕГ - Италија, Албанија-Црна Гора. Циљ овог програма је, како је напоменуо амбасадор, нвестирање у културу као стратешки ресурс у служби економског раста и заштите и јачања културног насљеђа.

image

Слободанка Бобана Дабовић Ђурић

-лазар ружић

Након што се публици представио дио глумачке екипе филма Никша Радоjичић и Ана Вучковић, као и ауторске и техничке екипе - сценаристкиња Jелена Лела Милошевић, директор форографиjе jе Владимир Вучинић, извршна продуценткиња Ања Секулић, сценограф Станислав Никичевић, композиторка Слободанка Бобана Дабовић Ђурић, публици се обратио и редитељ Вујовић, захваливши се свима који су организовали подгоричку премијеру.

image

Сопран Милица Раичевић

-LAZAR RUZIC

Прије него што су гледаоци видјели прве сцене овог невербалног играног остварења у којем поред Никше Радојичића и Ање Вучковић играју и Милош Пејовић и Ђорђије Татић, сопранисткиња Милица Раичевић у пратњи пијанисткиње Наташе Поповић отпјевала је арију "Тристеца".

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:41