Душан Ковачевић / -ФОТО: DUSKO MILJANIC
02/12/2021 u 13:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Душан Ковачевић: Треба нам културни притисак на становништво

Студентску сцену смо основали како бисмо пружили прилику студентима Факултета драмских умјетности са Цетиња да изводе своjе испите пред публиком коjи задовољаваjу квалитет позоришног израза, а у сарадњи и уз подршку ФДУ Цетиње, каже Ковачевић

Ансамбл подгоричког Градског позоришта руковођен режисером Дејаном Пројковским тренутно спрема за Вечерњу сцену Шекспиров комад "Укроћена горопад". Представа ће премијерно бити изведена 27. децембра, за 70. рођендан Градског позоришта, најављује Душан Ковачевић, умјетнички директор овог театра.

– То jе комад коjи ми се већ неко вриjеме мотао по глави као можда и наjбоља Шекспирова комедиjа, коjа говори о љубави и мушко-женским односима, као и о међуљудским односима тадашњег времена и друштва, али, видjећете да jе и данас исто тако, зато jе Шекспир свевременски писац. Сматрам да jе управо сада право вриjеме да Градско позориште публици приушти овакав комад о љубави и страсти, а ансамбл и много младих глумаца коjи су добили шансу да играjу у Шекспиру са тако врсним редитељем какав jе Деjан Проjковски, сигурно требаjу имати такво искуство, самим тим што се и Шекспир у Градском позоришту поставља након 19 година. То jе jош jедан од разлога за поставку овог комада, као и то да припада Вечерњоj сцени, али jе и за млађу публику, jер jе то дио обавезне литературе - појашњава Ковачевић.

Умјетнички директор додаје да се одлучио да режију овог комада повјери Пројковском јер је као глумац имао само позитивна искуства током рада с њим.

– Свједочио сам колико он у процесу утиче на сваког глумца понаособ, као и на развоj ансамбла и самог позоришта, jер он своjом позоришном естетиком подиже ниво професинализма и квалитета, о чему свjедоче и броjне награде коjе jе осваjао широм региона и Европе, што га сврстава у наjвеће редитеље данашњице - каже Ковачевић.

"Зелена чоја Монтенегра" у децембру и у Подгорици

У оквиру регионалне уније театара - РУТА, чији је Ковачевић један од иницијатора, Градско позориште 6. децембра представиће се комадом "Коњи убијају, зар не?" коју је по тексту Маје Пелевић режирао Кокан Младеновић.

Подгоричани ће напокон, послије публике у Београду, Будви и Сарајеву, 10. и 11. децембра имати прилику да виде и комад "Зелена чоја Монтенегра", копродукцијску сарадњу Градског позоришта Подгорица, Београдског драмског позоришта и фестивала "Град театар".

image

Душан Ковачевић, умјетнички директор Градског

-ФОТО: ДУШКО МИЉАНИЋ

Додаје и да тренутно Градско, због обима "Укроћене горопади", не планира још неки комад за Вечерњу сцену. Но, зато ће нових наслова бити на Луткарској и Драмској сцени за дјецу.

– Планирамо за сљедећу годину амбициозан репертоар, нове наслове, јер се надамо да ћемо напокон добити своj кров над главом и моћи ћемо радити упоредо и на великоj и на малоj сцени. Нећемо запоставити ниjедну сцену, ни Луткарску ни Дjечиjу драмску, а посебно новоформирану Студентску сцену. Ову сцену основали смо како бисмо пружили прилику студентима Факултета драмских умјетности са Цетиња да изводе своjе испите пред публиком коjи задовољаваjу квалитет позоришног израза, свjесни да су то ипак студенти и на почетку професионалне кариjере, а све то у сарадњи и уз подршку ФДУ Цетиње и декана Едина Jашаровића коjи jе то препознао као веома важан сегмент у школовању драмског кадра наше државе – каже Ковачевић.

Питали смо Ковачевића да ли Градско има довољно финансиjских средстава за реализациjу планираног.

– За позориште никад ниjе довољно новца. Толико смо запоставили националну културу да нам jе потребно три пута више новца и културних дjелатника коjи свакодневно врше културни притисак на становништво, како би можда у неком наредном периоду изградили наше друштво у оно што зовемо "грађанско". Не користим термин "културни притисак" неосновано. Мислим да jе заиста свима нама потребно много више свиjести о значаjу културе и да без исконске потребе за културним стварањем са jедне и конзумирањем културе са друге стране, остаћемо и даље неразвиjени као друштво и народ. Џаба нам и аутопут и сви путеви коjи воде у ову предивну земљу - истиче Ковачевић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:34