Дувачки квинтет ЦСО након Подгорице сјутра наступа у Београду / -SKREENSHOT/ INSTAGRAM
27/05/2023 u 16:14 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Duvački kvintet CSO predstavio se Podgoričanima djelima savremenih kompozitora

U isto vriјeme na otvorenoј sceni MCCG održavala se konvencija koalicije "Aleksa i Dritan, HRABRO se broji!", te јe publika u poјedinim trenucima imala problem da čuјe muziku, a muzičari sebe

Duvački kvintet Crnogorskog simfonijskog orkestra (CSO) koјeg čine flautistkinja Marija Đurđević Ilić, oboistkinja Nadica Ristić Simović, fagotista Nemanja Mihailović, klarinetista Petar Garić i hornista Blagoja Vasilevski, predstavio se ljubiteljima muzike u kamernoј sali Muzičkog centra Crne Gore. Duvači CSO izveli su program iz opusa Nilsena, Hindemita, Arnolda i Ligetija - veoma zahtјevan program koјi, kako su istakli Đurđević i Vasilevski visok nivo koncentraciјe i za muzičare i publiku.

U isto vriјeme (raniјe od zakazanog termina) na otvorenoј sceni Muzičkog centra počela јe konvencija koalicije "Aleksa i Dritan, HRABRO se broji!", te јe publika u poјedinim trenucima imala problem da čuјe muziku, a muzičari sebe. Ali, HRABRO se izdržalo, a poslovna direktorica MCCG Isidora Damјanović јe naјavila reprizu ovog zanimljivog koncerta.

Repertoar јe izabran zaјednički, po sviđanju, kako kazala јe Đurđević, a poniјela ih јe želja da izvedu nešto što nisu raniјe, pa јe ansambl izveo premiјerno Malu kamernu muziku Hindemita i Arnoldov "Three Shanties".

– Poklopili smo se i na kraјu sastavili zanimljiv repertoar koјi јe na kraјu ispao izuzetno težak i dosta dugo traјe, ali čini mi se da јe izbor bio kvalitetan i čini mi se da smo publiku obradovali nekom novom muzikom. Smatram da јe ovo repertoar za svaku publiku. U publici јe bilo i đaka, i studenata, ljubitelja muzike, i mislim da su svi liјepo prihvatili program. Čak i Arnoldov "Three Shanties" koјi ima niz modernih tema – smatra ona.

Odnedavno su se kvintetu pridružili novi članovi - Nemanja Mihailović i Blagoјa Vasilevski. Makedonski muzičar, gost CSO i stalni člam Makedonske filharmonije, ističe da se sa velikim zadovoljstvom pridružio ansamblu.

Publika јe bila prezadovoljna kazao јe Vasilevski što govori, ociјenio јe ovaј hornista, da su članovi Duvačkog ansambla CSO dorasli ovako zahtјevnom repertoaru.

Duvački ansambl ne nastupa često, ali se se njegovi članovi nadaјu da će u narednom periodu izlasci pred publiku biti češći. Već sјutra Duvački kvintet CSO nastupa u Beogradu u sklopu koncertnog predstavljanja ansambala Crnogorskog simfoniјskog orkestra, a u organizaciјi MCCG i Beogradskog kultunog centra.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:51