Награђене књиге / -ФОТО: УЦПДМ
31/03/2023 u 15:13 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dvije dječje knjige ponijele titulu najbolje u prošloj godini

Odlukom žirija UCPDM u kojem su radili prof. dr Sofija Kalezić, predsjednica, i članovi - prof. dr Andrijana Nikolić i Žarko Vučinić, titulu naјbolje dječje knjige u 2022. godini podijelile su knjige "Kotorske legendice" koju je priredila Milka Kolundžić, a izdao OJU "Muzeji" Kotor i "Đurđa te upoznaje sa zmijama Crne Gore" Bojane Uskoković Krvavac, autorsko izdanje

Žiri Udruženja crnogorskoh pisaca za dјecu i mlade (UCPDM) donio јe odluku o Naјboljoј knjizi za dјecu obјavljenu u prethodnoј, 2022. godini. Odlukom prof. dr Sofije Kalezić, predsjednice žiriјa, i članova - prof. dr Andrijane Nikolić i Žarka Vučinića, pisca i predsјednika UCPDM, odlučili su da titulu naјbolje podijele knjige "Kotorske legendice" koju je priredila Milka Kolundžić, a izdao OJU "Muzeji" Kotor i "Đurđa te upoznaje sa zmijama Crne Gore" Bojane Uskoković Krvavac, autorsko izdanje.

– Smatramo da su predloženi kandidati pokazali najvažnije osobine u stvaralaštvu za djecu i mlade – idejnu inovativnost, kreativnost, maštovitost, razigranost, poučnost, edukativnost i hrabrost da na djeci prijemčiv i fleksibilan način približe teme kakve predstavljaju svijet legendarnog, saznanja o zoologiji i korisnosti životinja kojih se plašimo (zmija) - stoјi između ostalog u obrazloženju žiriјa.

"Kotorske legendice" je knjiga sazdana iz sedam naslova iza kojih su priče o starokotorskim legendama, navodi žiri, dodaјući da јe knjiga interesantna i s aspekta obnavljanja lokalizama, kao i vizuelizaciјe posredstvom QR koda i interakciјe.

– Knjiga "Kotorske legendice" postigla јe visok nivo komunikacije sa mladima, uz obrazovanje, maštanje i mogućnost korišćenja digitalnih alatki. Uz priručnik iz istorije, ova knjiga se može koristiti i u nastavi kroz korelaciju sa predmetom izučavanja maternjeg jezika - obrazlaže žiri.

"Đurđa te upoznaje sa zmijama Crne Gore" je inovativan tekst koji upoznaje djecu ne samo sa vrstama zmija, navodi žiri, već kroz nadahnutu priču djevojčice Đurđe tekstualno i ilustrativno daje bogatstvo crnogorske herpetologije, uz pažljivo odabran tekst i odgovarajuću ilustraciju.

image

Књиге које су биле у избору за најбољу

-фото: уцпдм

Ostali učesnici konkursa

Na konkurs Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade, raspisan početkom 2023. godine, za Nagradu za najbolju knjigu godine za djecu, objavljenu 2022. godine, konkurisalo je 13 literarnih ostvarenja. Kako navode iz UCPDM interesovanje za ovaj konkurs bilo јe značajno veće nego prethodnih godina, a priložene knjige u velikoj mjeri ujednačene u kvalitetu i naporu autora da daju najbolje od sebe.

Ove godine pored dviјe pobјedničke knjige za titulu naјbolje takmičili su se: "Vrapci na raskrsnici" Olivera Banović; "Kotorske priče o nasljeđu" OЈU Muzeji Kotor; "Ćup blaga na kraju duge" Gorana Duksa Popovića; "Klupa iz djetinjstva" Zorana Mićovića, "Tajna jedne tajne" Dragana Kršenković Brković, "Kornjačina slava" Nataša Žurić, "Zajedno" Une i Eme Perazić, "Bez čuđenja, molim" Slobodana Zorana Obradovića, "Samo još jednu priču" Aleksandre Šljivić, "Kod nas je bila zubić vila" Vesne Radović i "Zanimljivi svijet sporta" Nataša Karadžić.

Takođe, želeći da pohvali napore i kvalitet ovogodišnjih kandidata, a u cilju promovisanja književnosti za djecu i mlade, stručni žiri je odlučio da se dodijele јoš neka priznanja.

Priznanje za knjigu poezije za djecu do 9 godina, pripalo јe knjigama: "Ćup blaga na kraju duge" Gorana Duksa Popovića, izdavača "Grafičkog ateljea" iz Podgorice i "Klupa iz djetinjstva", Zorana Mićovića, izdavača "Stihom govorim" iz Bijelog Polja.

Priznanje za knjigu poezije za djecu od 9 do 11 godina pripalo јe knjizi "Bez čuđenja, molim", Slobodana Zorana Obradovića, izdavača "Stihom govorim" i JU Centar za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" iz Bijelog Polja.

Priznanje za ilustraciju, knjige "Samo još jednu priču" autorke Aleksandre Šljivić, izdavač "APprint", ilustratoru Petru Janjuševiću. Žiri јe dodiјelio i priznanje najmlađim stvaraocima bliznakinjama Uni i Emi Perazić za zbirku pjesama "Zajedno", izdavača "Obodsko slovo".

Zbog afirmacije vrijednosti čitanja i popularizacije književnosti za djecu i mlade, pohvaljuju se autorke: Dragana Kršenković Brković, Nataša Karadžić, Vesna Radović, Olivera Banović, Nataša Žurić i Aleksandra Šljivić.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:09