Љетње вечери музике / - фото: М.Н.
21/12/2021 u 14:03 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Џез у извођењу Јововића

У Бијелом Пољу, са неколико мјесеци закашњења, почеле "Љетње вечери музике"

Џез концерт оца и кћерке Милорада Шула Јововића и Саре Јововић, одржан је вечерас у галерији бјелопољског Центра за култур у оквиру фестивала "Љетње вечери музике". Организатор фестивала, Јасмила Хот, казала је да се фестивал ове године касније реализује, због тренутне епидемијске ситуације, али и због, како је навела, каснијег завршетка конкурса код Министарства просвјете, науке, културе и спорта.

- Чули смо предивно извођење Јововића, тако да смо на најбољи могући начин почели ову манифестацију - казала је Хот.

Она је напоменула да је црногорски џез музичар Милорад Шуле Јововић најпознатији у својој бранши.

image

Љетње вечери музике

- фото: М.Н.

- Професор је у Средњој музичкој школи ,,Васа Павић" у Подгорици и оснивач бенда Пива џез. Са њим је наступила кћерка Сара, која је послије завршене средње музичке школе у Подгорици, наставила школовање на познатом Бертли колеџу у Бостону. -додала је Јасмила Хот.

Бјелопољска публика уживала је вечерас у интерпретацији Јововића и то уз џез стандарде, али и у композицијама које су написали. Иначе, Јововић је познат као вођа првог црногорског џез састава „Пива џез банд“, кроз који су прошли скоро сви црногорски џез музичари.Ради као наставник џеза у музичкој школи Васа Павић у Подгорици, гдје више од петнаест година води секцију џеза из којих су проистекли добри музичари.

image

Љетње вечери музике

- фото: М.Н.

Сари, која је стицала класично музико образовање у Подгорици, како је казала, прекретница у избору џез музике је била једна од радионица. Одлучила је да се посвети џезу пратећи као средњошколка вишедневне џез радионице коју су у КИЦ-у водили врхунски музичари из региона и САД-а- пијаниста Васил Хаџиманов, гитариста Тони Китановски и саксофониста Дејвид Бини, након чега је наставила школовање на познатом Бертли колеџу у Бостону гђе студира већ три године.

- Студирам перформанс, углавном џез музику, али мало популарнију, поп, Р&Б и проналазим се у томе зато што ми даје простор и слободу у свирању. Вечерас сам уживала у нашем заједничком наступу, одавно нијесам имала контакт са публиком тако да ми је овај наступ веома значио- казала је Сара.

image

Љетње вечери музике

- фото: М.Н.

Другог дана фестивала, сјутра, у просторијама Музичке школе од 12 сати биће представљен портрет професора Радована Паповића, диригента, професора Музичке академије са Цетиња у пензији. Од 17 часова, у Галерији Центра за културу биће приказана пројекција документарног филма ,,Мултикултурализам сјевера Црне Цоре“, и то кроз етно стваралаштво аутора Вељка Белевића и Милорада Мића Мирановића. До краја мјесеца очекује нас још лијепих концерата, а сви ће бити одржани уз поштовање епидемијских мјера- истакла је Хот.

Подсјетимо, фестивал ,,Љетње вечери музике“ финансијски је подржан од стране Министарства просвјете, науке, културе и спорта. Директор фестивала је в.д. директора Школе за основно музичко образовање, Јулка Вукићевић, организатор Јасмила Хот, док је селектор професор Сенад Гачевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:44