Dani gitare / DANI GITARE-LAZAR RUZIC
06/11/2022 u 21:30 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Edukacija je posebna vrijednost "Dana gitare"

Posebna vrijednost festivala je u edukativnom segmentu koji omogućava mladim talentima da kroz radionice i stručna predavanja dobiju priliku da usvajaju znanja i vještine od istaknutih muzičkih stvaralaca - rekla je Medigović

Međunarodni festival "Dani gitare u Podgorici" počeo je večeras koncertom austrijskog gitariste Floriana Paliera u sali Narodne biblioteke "Radosav Ljumović". Koncertni dio sedmog izdanja festivala nastavljen je nastupom crnogorskog tria "Variete" kojeg čine flautistkinja Dijana Orlandić, harmonikaš Miroslav Ilić i gitarista Petar Dobričanin. Ranije danas u Muzičkoj školi "Vasa Pavić" održane su radionice za učenike gitare.

Još koncerata i radionica

Festival "Dani gitare u Podgorici" završava sjutra (ponedjeljak, 7. novembar), takođe sa dva koncerta u NB "Radosav Ljumović". U 19 časova počinje koncert gitariste Zorana Krajišnika iz Srbije, a u 20 časova poznatog kamernog dua iz Crne Gore koji čine gitaristkinja Bojana Brajović i flautista Boris Nikčević. Prijepodne biće održane radionice za mlade gitariste.

Prethodno, publici su se obratili gitarista dr Srđan Bulatović, ispred organizatora festivala NVO "Gitara", koji se ovom prilikom kratko osvrnuo na prethodna izdanja, i Ana Medigović, sekretarka podgoričkog Sekretarijata za kulturu i sport, a koje je podržalo festival.

Medigović je istakla značaj festivala za promociju klasične gitare, potcrtavši činjenicu da je utemeljen "na entuzijazmu i viziji osnivača i direktora festivala Bulatovića". Istakla je i pedagoški značaj festivala za mlade talentovane gitariste.

– Tokom svih dosadašnjih festivala uz virtuozne nastupe umjetnika, reprezenata različitih kultura i stilova, posebna vrijednost festivala je u edukativnom segmentu koji omogućava mladim talentima da kroz radionice i stručna predavanja dobiju priliku da usvajaju znanja i vještine od istaknutih muzičkih stvaralaca - rekla je Medigović, otvarajući festival.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:45