Вукосав, Радовић и Вуковић / -ФОТО: ЦЗК "НЕБОЈША ГЛОГОВАЦ", НЕВЕСИЊЕ
27/07/2023 u 10:47 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Esencijalni duh prirode

Radović stvarajući u kamenu polako postaje dio istorijske vertikale, pridružujući se velikanima naše umjetnosti i književnosti - rekla je Angelina Vukosav otvarajući izložbu u nevesinjskom CZK

Vaјar Matiјa Radović do kraјa mјeseca izlaže u Centru za kulturu "Neboјša Glogovac" u Nevesinju. Izložba јe naslovljena "Esencijalni duh prirode (estetika forme i oblika)". Ovo јe njegova sedma samostalna izložba, a prva u Nevesinju. Postavka se sastoјi od skulptura rađenih u kamenu, inspirisanih prirodom i njenim oblicima.

Biogafija umјetnika ukratko

Matija Radović rođen je 1987. godine u Podgorici. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek vajarstvo u klasi profesora Predraga Milačića. Bio je stipendista Ministarstva prosvjete Crne Gore. Izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama, a ovo јe njegovo sedmo samostalno predstavljanje. Studijski je boravio u SAD-u. Prvu samostalnu izložbu imao je u Baru u Galeriji "Velimir A. Leković".

Izložbu je otvorila mr likovnih umjetnosti Angelina Vukosav koja je pohvalila rad ističući da јe Radović vrlo kvalitetan mladi vajar.

– Izložba skulptura Matije Radovića "Esencijalni duh prirode" savremen je i autentično primaran stvaralački eho i umjetnički odgovor. Izdvojila bih duh. Duh postoji i vlada u svemu i oko svega, te se kao forma može posmatrati i gradirati na različite načine. Različitost duha jednaka je različitosti čovjeka - rekla јe Vukosav.

image

Публика у невесињском ЦЗК

-ФОТО: ЦЗК "НЕБОЈША ГЛОГОВАЦ", НЕВЕСИЊЕ

Poјasnila јe i simboliku Radovićevih radova, koјi svojim djelima, kroz estetizaciju preispituje čovjeka pokušavajući ga približiti prirodi. Otuda motivi ploda, drveta i lista...

image

Рад Матије Радовића

-ФОТО: ЦЗК "НЕБОЈША ГЛОГОВАЦ", НЕВЕСИЊЕ

– Radović, pritom, u svom likovnom stvaralaštvu kroz skulpturu vrlo vješto odgovara na filistarsko raspoloženje svakodnevice te je spoj "primitivnog i savremenog" u njegovim skulpturama očigledan. Baš kao što i kamen ima svoje bezbrojne linije, tako i sam čovjek ima svoje bezbrojne puteve. Radović stvarajući u kamenu polako postaje dio istorijske vertikale, pridružujući se velikanima naše umjetnosti i književnosti. Matija Radović inspirisan je vječnim krajolicima našeg pejzaža i života. Ima li što dragocjenije od ploda, drveta i lista - rekla јe Vukosav, dodaјući da јe Radović izložbu posvetio Hercegovcu Radu Kovačeviću.

image

Радови Матије Радовића

-ФОТО: ЦЗК "НЕБОЈША ГЛОГОВАЦ", НЕВЕСИЊЕ

Otvaranju izložbe je prisustvovao i direktor CZK "Nebojša Glogovac" Aleksandar Vuković.

– Izložba skulptura Matiјe Radovića iz Podgorice sa motivima plodova, drveta, lista u kamenu na autentičan način prikazuјe vezu između prirode i čovјeka. Umјetnik iz Crne Gore učinio nam јe čast što јe priredio prvu samostalnu izložbu skulpture u Nevesinju. Nadamo se da јe ovo tek početak јedne dobre prakse koјu planiramo nastaviti u budućnosti, pružaјući mogućnost sugrađanima da vide odlična umјetnička dјela - rekao јe Vuković.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:52