Đeka i Luboder / -FOTO: MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA
24/06/2022 u 18:09 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Fatmir Đeka i Salko Luboder: CEKUM ima značajnu ulogu u oblasti unapređenja manjinskih prava

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore (CEKUM) ima značajnu ulogu i u afirmacije multikulturalizma, saopšteno je sa sastanka ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka sa predstavnicima te javne ustanove, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

U cilju očuvanja, razvoja i prezentovanje kulture pripadnika i pripadnica manjinskih naroda i manjinskih nacionalnih zajednica u zemlji i afirmaciju multikulturalizma neophodna čvršća saradnja ove ustanove i resornog Ministarstva, istakao je ministar.

On je iskazao zadovoljstvo brzinom odvajanja dva Ministarstva, te izrazio očekivanje da će se za kratko vrijeme naći najbolje rješenje i za samostalno funkcionisanje ove ustanove.

Direktor ustanove Salko Luboder, sa svojim saradnicama, čestitao je ministru imenovanje i podsjetio da je ustanovu formirala Vlada Crne Gore 2009. godine, te da je CEKUM za taj period objavio 35 knjiga, organizovao brojne manifestacije iz oblasti kulture i različitih oblasti umjetnosti, kao i druge programske sadržaje koji se odnose na pripadnike-ce manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori.

On je kazao da su prethodnom periodu imali problema u načunu funkcionisanja, da su im sredstva bila značajno smanjena te da sa malim programskim budžetom nije bilo moguće ostvariti sve planirane aktivnosti.

Dosadašnji rezultati su potvrda kvalitetnog i posvećenog rada Javne ustanove CEKUM i Ministarstva i daju podstrek za još bolju saradnju na polju unaprijeđenja kulture manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Direktor CEKUM-a uručio je ministru Đeki izdanje Leksikona slikara pripadnika-ca manjinskih naroda Crne Gore "Saga svjetlosti" koji predstavlja opus 54 umjetnika-ce manjinskih naroda koji stvaraju ili su stvarali u Crnoj Gori, koji je CEKUM objavio prošle godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
08. avgust 2022 04:41