Са једног од састанака / -ФОТО: ФЦЦГ
11/11/2021 u 22:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ФЦЦГ: Успостављање нових облика регионалне сарадње

Размотрене су могућности оснаживања кооперациjе ФЦЦГ и ФЦС у диjелу промоциjе копродукциjа на међународном нивоу, а конкретизовани су и даљи кораци када jе у питању заjедничко дjеловање на нивоу региона

Делегација Филмског центра Црне Горе (ФЦЦГ) предвођена директорком Александром Божовић била је у једнодневној радној посјети у Београду, гдје су посјетили Филмски центар Србије (ФЦС), Факултет драмских уметности (ФДУ), CinePlanet rental студио и компаниjу "247 Хуб". Како се наводи на сајту ФЦЦГ, циљ посjете jе планирање и иницирање нових активности и проjеката сарадње, коjи би дjеловали на развоj кинематографског сектора у Црноj Гори и Србиjи. У наредном периоду, ФЦЦГ ће, на основу реализованих састанака конкретизовати и формално утврдити сарадњу са потенциjалним партнерима из Србиjе и региона, у циљу jачања црногорске кинематографиjе.

Са директором ФЦС Горданом Матићем разговарано је о jачању постоjећих и успостављању нових облика сарадње двиjе институциjе. Размотрене су могућности оснаживања кооперациjе у диjелу промоциjе копродукциjа на међународном нивоу, а конкретизовани су и даљи кораци када jе у питању заjедничко дjеловање на нивоу региона.

Договорена jе и сарадња ФЦЦГ са ФДУ, коjој је циљ развоj дефицитарног кадра из области филма, а о томе су разговарали са деканом београдског ФДУ Милошем Павловићем, доц. др Сашом Саиловићем и проф. Дином Долничаром. Размотрени су модели сарадње и успостављен jе план за реализациjу програма обука и стипендирања заинтересованих за професионално усавршавање у области камере, монтаже, снимања и дизаjна звука, креативне музичке продукциjе и анимациjе. Иста тема разговора, како стоји на сајту ФЦЦГ, била је и са Игором Врањковићем, извршним директором рентал студија CinePlanet. Филмских радници из Црне Горе у овој компаниj могли би се усавршавати у области камере, расвjете и сценске технике.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:50