Заједнички наклон публици у сали КИЦ-а / -ФОТО: КРСТО ВУЛОВИЋ
24/02/2022 u 17:50 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фестивал „Форте пиано”: Музика (пост)југословенског периода

Вјерујемо да је откривање старих и нових партитура било подједнако драгоцјено и музичким педагозима и младим пијанистима, каже Дабовић Ђурић

Културно-информативни центар "Будо Томовић" и ове године организовао је Фестивал савремене клавирске музике "Forte piano". Тема овогодишњег, осмог фестивала jе "Музика (пост)jугословенског периода".

Фестивал су данас отворили млади пијанисти, ученици музичких школа "Васа Павић" (Подгорица),"Петар II Петровић Његош" (Бар) и Музичке школе Тиват. Најприје су се кратким комадима композитора са простора бивше СФРЈ представили клавиристи нижих разреда музичке школе: Доротеа Андријашевић, Паула Барет Ковач, Ена Рамовић, у дуу Александра Мартиновић и Теа Калач, затим Ема Богдановић, Софија Кривокапић, Ростислав Глазунов, Катарина Славујевић, Калина Јовановић, Сергеј Савић, Лана Милановић, Симонида Савић, Теодора Булатовић, Марта Прентић, Коста Оручевић, Сара Ивановић, Лука Барет Ковач и Ива Никчевић.

Потом су на сцену ступили средњошколци из Подгорице и Тивта који су се представили већ зрелим наступима; Милица Рабреновић, Таша Мандић, Лола Станишић и Карло Ђурђевић. Из оправданих разлога изостао је наступ њихових другарица Наталије Кораћ, Анђеле Ћуковић и Душанке Јарамаз.

На тај начин настављена је добра вишегодишња пракса фестивала "Forte piano" коју организатори посвећују управо онима који тек улазе у свијет пијанистичке музике.

На програму

Другог дана фестивала, 25. фебруара, у 13 часова у мултимедијалној сали КИЦ-а. професор Драгољуб Шобаjић одржаће предавање под називом "Клавирска музика у Jугославиjи". На вечерњем програму су два концерта. У 19 часова у великој сали КИЦ-а почиње концерт "Омаж Милоjу Милоjевићу" пијанисткиње Биљане Горуновић, а од 20.15 часова на истом мјесту вечерас ће се пиjанисткиња Мариjа Митровић представити мултимедиjалним програмом "YU-топиjа".

Уочи наступа малих пијаниста, у име организатора фестивала КИЦ "Будо Томовић", присутнима се обратила композиторка и пијанисткиња Слободанка Бобана Дабовић Ђурић, која се захвалила учесницима првог фестивалског програма, као и њиховим професорима. "Вјерујемо да је отркивање старих и нових партитура било подједнако драгоцјено и музичким педагозима и младим пијанистима", рекла је она.

Композиторка се осврнула и на тему VIII "Forte piano" "Музика (пост)jугословенског периода".

– Тема фестивала отвара могућност да макар дјелимично ревалоризујемо југословенску клавирску музику, истовремено да упознамо клавирско стваралаштво настало у пост југословенском периоду с циљем да дамо допринос обнављању културних веза с државама некадашње заједничке домовине и постанемо ближи умјетничким идејама и новој генерацији композитора у овом региону - рекла је Дабовић Ђурић.

Фестивал је настављен вечерас концертом "Жене у музици" који је одржала пијанисткиња Весна Дамљановић. Овом приликом у великој сали КИЦ-а извела је дjела савремених композиторки - Валентине Дутина (БиХ), Исидоре Жебељан (Србиjа) и Татjане Прелевић (Црна Гора, Њемачка). Приjе концерта у мултимедијалној сали КИЦ-а о пројекту "Жене у музици" говориле су Дамљановићева, Дутина и Jелена Jовановић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 10:05