Плакат за ревију / -ФОТО: КИЦ "БУДО ТОМОВИЋ"
10/04/2023 u 10:02 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Film i književnost

Filmove inspirisane djelima savremene književnosti publika može pogledati u KIC "Budo Tomović" od 10. do 12. aprila u okviru revije "Svjetska književnost na filmu". Projekcije filmova biće organizovane u sali Dodest, od 20 časova, a ulaz je besplatan.

Revija počinje večeras (10.04) filmom "Vjeridba je dugo trajala" (2004) baziranom na istoimenoj noveli Sebastijana Žaprisoa, u režiјi Žan Pјer Žaneta, sa Odri Totu u glavnoj ulozi. Djevojka kreće u potragu za vjerenikom koji je nestao za vrijeme Prvog svjetskog rata. Korak po korak ona razotkriva istinu o njegovoј i sudbini njegovih saboraca.

Drugo veče može se pogledati "Dobro došli, gospodine Čens" (1979) reditelja Hala Ešbija. Piter Selers bio јe nominovan za Oskara 1980.godine, a statua je pripala Melvinu Daglasu za najbolju sporednu mušku ulogu. Oba glumca su godinu kasnije osvojili Zlatni globus u istim kategorijama.

Na kraju revije biće prikazan "Doktor Živago" (1965) reditelja Dejvida Lina, zasnovanog na romanu Borisa Pasternaka. Film je osvojio pet Oskara, uključujući za najbolji scenario i muziku.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:33