Плакат за филм / -МУЗЕЈ И ГАЛЕРИЈА БУДВА
31/01/2024 u 15:54 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Film o Mamuli sjutra u Petrovcu

Proјekciјa filma Aleksandra Reljića počinje u 19 časova u Spomen-domu "Crvena komuna"

Dokumentarni film "Mamula – All inclusive" režisera Aleksandra Reljića biće prikazan u Spomen-domu "Crvena komuna" u Petrovcu, 1. februara (četvrtak) 2024. u 19 časova. Režiser će se nakon projekcije obratiti publici i odgovarati na pitanja.

Projekcija se organizuje u saradnji sa Centrom za građansko obrazovanje.

Tvrđava Mamula na ostrvu Lastavica, na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, tokom oba svjetska rata služila je kao zloglasni logor u kojem su civili zatvarani, mučeni i moreni glađu. Ivo Marković je zatočen u Mamuli 1942. kao osmogodišnjak i dobro se sjeća mučenja stotina civila od strane italijanskih fašista. Odluka Vlade Crne Gore da ostrvo da u koncesiju kako bi se od tvrđave napravio ekskluzivni hotel, duboko ga je povrijedila i ponizila. Iako se investitor obavezao na izgradnju "jedinstvenog hotela, sa posebnom memorijalnom sobom", Ivo Marković zajedno sa drugim logorašima, aktivistima nevladinih organizacija i građanima protivi se toj odluci i počinje borbu za očuvanje uspomene na nevine žrtve.

Režiser Aleksandar Reljić je rođen 1974. u Beogradu. Profesionalni je novinar i režiser dokumentarnih filmova koji u svom tematskom fokusu drže pitannj ljudskih prava, ratnih zločina, ksenofobije i međuetničkih odnosa na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Za svoj profesionalni rad višestruko je nagrađivan. Urednik je Dokumentarno-obrazovnog programa na RTV Vojvodina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:30