GOJKO ČELEBIĆ / -SRDJAN BOLJEVIC
12/07/2023 u 15:46 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Film o rodonačelniku crnogorske kulture

JUK „Herceg Fest” i Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi organizuju pretpremijeru dokumentarno-igranog filma "Krivac je Ben Golosovker" scenariste i reditelja Gojka Čelebića. Film će biti prikazan u četvrtak, 13. jula, na Belavisti, a projekcija počinje u 21.30 časova. Ulaz je slobodan.

U pitanju je istorijski triler koji se odnosi na daleku prošlost Duklje, XI vijek, odnosno na Svete zemlje, konkretno Egipat, a posvećen je Dimitriju Sinajitu iz Duklje, rodonačelniku crnogorske kulture i prvom piscu srpskog jezika uopšte, koji je živio i radio na Sinaju (? – 1075. godine). Autor filma mu se obraća jezikom filmskog trilera kao svjetskom putniku, piscu, diplomati, kroz jedan od onih privatnih života i sudbina koji su inspirisali renesansnu epohu.

image

Plakat za projekciju

-FOTO: BOKA F

Film govori o ocu crnogorske književnosti, Dimitriju Sinajitu, koji se iz naših krajeva otisnuo u Svete zemlje nakon crkvenog raskola, 1054. godine, i svoj život i djelo ispunio u manastiru Sv. Katarine, na gori Sinaj (Egipat) gdje ostavlja svoj "Psaltir", na samrti, 1075. godine, rukopis od 272 strane na glagoljici koji je danas svjetsko kulturno dobro najviše klase.

Dimitrije Sinajit svrstava se u svjetsku književnost, i to u onaj njen najsloženiji dio u srednjovjekovlju, kad još jako drži Vizantija, a književnost evropskog Zapada se tek rađa.

Učestvovali u stvaranju filma

Glumci u filmu su Zoran Trojanović i Sara Janjić, saradnik na scenariju Aleksandar Ćuković, kompozitor Slobodan Janjić, i drugi. Kameru potpisuje Goran Perović, stalni rediteljev saradnik koji je snimao filmove "Kotorski Misal" (2017) i "Katalog Balšići" (2019), animaciju češki filmski radnik Dan Černi, a produkciju Jelena Đorđević. U nekim kadrovima, snimljenim u egipatskoj pustinji, i na obali Nila, i sam autor filma pojavljuje se u ulozi glumca.

Dimitrije je otkriven još sredinom 19. vijeka, ali se 150 godina mislilo da je Rus, ili Bugarin, sve do poslednje dvije decenije. U tom periodu su filolozi iz Praga, i Beča, dokazali – a udio ima i Čelebić – kroz uticaj latinskog, na Dimitrijev staroslovenski, da u XI vijeku on nije mogao doći u tako snažan dodir sa latinskim nigdje drugo do u Duklji.

Čelebić se, po sopstvenim riječima, odlučio da otkriće ove vrste "povjeri" najprije filmskom platnu, kao najbližem široj publici, i najpopularnijem, uz triler-zaplet koji ovog "osnivača crnogorske kulture" ne čini samo čovjekom XI, i već i sudionikom XXI vijeka.

K.M.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:04