Умјетник Флавио Фавели обратио се публици на отварању / -СРЂАН БОЉЕВИЋ
01/11/2021 u 17:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Флавио Фавели: Занимљива двозначна „контаминација” називима

Назив „Балкан” наглашава контрадикциjе између облика напретка у вези са обликом промjене тржишта. То jе главна тема изложбе – навела jе Дел Прето

Ликовна публика добила jе прилику да након скоро четири године у Подгорици поново види радове италиjанског умjетника Флавиjа Фавелиjа. Оваj пут умjетник се представља самостално, поставком насловљеном „Балкан“ у Модерноj галериjи подгоричких Музеjа и галериjа. Поставка сачињена од инсталациjа, колажа, и условно речено слике, може се погледати до 12. децембра ове године.

Наглашаваjући да jе Фавели умjетник импозантне међународне репутациjе, Вучић Ћетковић, директор JУ Музеjи и галериjе Подгорице, истакао jе да се изложба у Модерноj галериjи одржава захваљуjући подгоричком Секретариjату за културу и спорт, Италиjанском институту за културу у Београду, Амбасади Р. Италиjе у Подгорици и Римског квадриjенала „Q – International“, а на инициjативу ликовне умjетнице Ирене Лагатор.

– Изложба Фавелиjа коjа носи назив „Балкан“, а коjу су курирале Елиза дел Прето и Силвија Литарди, концепт jе коjи на jединствен начин истражуjе споне и имагинациjе између културних простора Црне Горе и Италиjе – рекао jе Ћетковић.

Ствара нове свјетове

Присутнима се на отварању обратио и Флавио Фавели, поjашњаваjући процес настанка поставке, као и како и зашто се поиграва логотипима и брендовима из недавне прошлости, али и садашњости. „Слика производа креирана jе тако да ствара нове замишљене свjетове, а како би се ти производи пласирали. Притом, у том процесу ствараjу се друге, врло софистициране слике – слогани, jезици и концепти коjи се изучаваjу с великом пажњом и који имаjу своjу аутономиjу“, каже Фавели. Осврнуо се и на инсталациjу сачињену од нанизаних флаша пића коjе на себи имаjу-имале су ознаку Црна Гора (Монтенегро) иако су настале у Италиjи.

– Сматрам да jе ова двозначна контаминациjа врло занимљива – рекао jе Фавели.

Присутнима jе концепт Фавелиjеве изложбе приближила jедна од кураторки, Елиза дел Прето, подсjећаjући на раниjе посjете умjетника Црноj Гори. Поjаснила jе и назив изложбе „Балкан“.

– Истраживање умjетника у великоj мjери jе инспирисано овом земљом коjа jе Италиjи уjедно блиска и различита, обликована специфичним приступом прогресу и развоjу у вриjеме глобализациjе. Међутим, изложба не носи назив „Балкан“ jер се непосредно односи на Балкан. Као што видите са инсталациjе на зиду, „Балкан“ jе марка вотке коjа се производи у Италиjи, у Болоњи, нашем родном граду. Стога, сам назив наглашава контрадикциjе између облика напретка у вези са обликом промjене тржишта. То jе главна тема изложбе – навела jе дел Прето, између осталог. Она jе додала и да Фавели као умjетник истражуjе на коjи начин логотипи, марке, брендови, утичу на нашу колективну имагинациjу, како постаjу симболом промjена, постаjући и диjелом личног и општег сjећања, односно материjалне историjе.

Ж.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:20