Јелена Божовић, пословна директорица ЦСУЦГ / -ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА
01/12/2021 u 15:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фокус са визуелне проширују на друге умјетности

Имамо велике планове за музичке програме, као и књижевне. Кроз нови концепт галериjских простора смо отворили врата и филмским програмима, као и сарадњи са фестивалима. Такође потрудићемо се да динамизирамо сарадњу са образовним сектором у циљу едукациjе младих и стварања нове, квалитетне публике - најављује Божовић

Центар савремене умјетности једна је од најзначајнијих установа културе код нас, која увелико утиче и на профилисање културних и умјетничких програма не само у Подгорици већ у цијелој Црној Гори. Од недавно на челу ове куће је Јелена Божовић, пословна директорка ЦСУЦГ. Како није дошла почетком године, многе програме је "наслиједила", па нас је занимало колико је jош програма преостало да се реализуjе, и да ли ЦСУЦГ има довољно средстава за то. Како наводи Божовић, укупни буџет ЦСУЦГ за 2021. годину, у који улазе и средства за програме, као и за плате и све остале издатке, био је мало више од 647 хиљада еура.

– Годишњи план пролази неколико фаза до свог финалног облика. Ни jедна од тих фаза ниjе могућа без jасне слике о буџету. Сваки од програма се пажљиво буџетира, планира до наjситниjих трошкова, па самим тим jе вjероватноћа да оманете у било ком смислу невjероватно мала. За ову годину jе планирано укупно 25 програма, три умjетника су отказала, а jедан програм jе пребачен за следећу годину. Остало jе да реализуjемо jош три програма до краjа године за коjе имамо средства и чиjа организациjа jе већ увелико почела. Наиме ради се о "Post YU-th Art" биjеналу, коjе ће окупити осам сjаjних, младих умjетника из региона, а за чиjу селекциjу jе одговоран кустос Дарко Вукић. Наше галериjе ће у исто вриjеме угостити и финалисте награде "Милчик" коjу додjељуjе Институт за савремену умјетност. Таj заjеднички догађај почеће већ 8. децембра са невjероватно интересантним предавањем Тjаше Погачар из Словениjе, коjа jе уjедно и jедан од чланова жириjа Арт биjенала - каже Божовић, подсјећајући да ће додjела награда бити одржана 9. децембра у 18 и 19 часова, а врата галериjа ће бити отворена за публику већ од 17 часова. "Позивам све да резервишу те датуме за jедан booster shot савремене умjетности у пуном сjаjу", каже Јелена Божовић.

Концептуално профилисање галериjских простора

Занимало нас је и зашто су одлучили да конкурсом за излагање профилишу одређене галериjске просторе ЦСУЦГ.

– Оваj концепт jе замишљен тако да анимира публику, умjетнике, па и саме кустосе. Пандемиjа ковид -19 погађа све сфере живота, па и умjетност. Конкретно, у Центру због корона кризе дио уговорених програма ниjе реализован, изложбе су одлагане, а публика jе постепено губила навику да посjећуjе изложбе. Концептуално профилисање галериjских простора, резултат jе сарадње са умjетницима, разматрања плодотворних рjешења из окружења и шире, али и иновациjа коjе би публици требало да помогну да се фокусира, интимизира са енергиjом коjу одређени простор генерише у креативном смислу. Вjеруjем да ће оваj наш модел измjестити из устаљених проjектних форми, у одређеноj мjери ставити фокус на концепт, интерпретациjу - каже Божовић, између осталог.

А, како види ЦСУЦГ наредне године, односно да ли ће у складу са буџетом коjи ће бити опредиjељен за рад и програме ЦСУЦГ, остати на истом "курсу" ове установе културе, или ће нешто ипак миjењати, те да ли ће активирате и неке друге области рада ЦСУЦГ, Божовић каже:

– Затечене позитивне праксе остаjу на снази уз значаjне иновациjе коjе већ спроводимо у дjело. Стратегиjа за наредни период jе у изради, али основне смjернице су се искристалисале. Приjе свега стављамо акценат на ствараоце коjи енергичниjе износе савремене тенденциjе у умjетности, као и на мултидисциплинарни приступ. Фокус са визуелне умjетности ћемо проширити и на остале умjетничке форме. Имамо велике планове за музичке програме, као и књижевне. Кроз нови концепт галериjских простора смо отворили врата и филмским програмима, као и сарадњи са фестивалима. Такође потрудићемо се да динамизирамо сарадњу са образовним сектором у циљу едукациjе младих и стварања нове, квалитетне публике - најављује Божовић, пословна директорка ЦСУЦГ. Додаје и да се нада да ће им у 2022. бити одобрен буџет на нивоу оног из 2019, године када је такође одржавано Венецијанско бијенале, а чији је ЦСУЦГ и тада, и сада, извршни продуцент.

Ж.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:35