Вранац ми колијевка, вјетар успаванка / -Милан Пешић
31/07/2023 u 13:25 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fotografije legendarnog Milana Pešića u galeriji "F 64": Izložba "Crnom Gorom"

Ovakvo predstavljanje posebnih trenutaka jednog izuzetnog fotografskog putovanja realizovano je u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport u sklopu programa Podgoričkog kulturnog ljeta

Izložba "Crnom Gorom" autora Milana Pešića, fotografa i majstora foto-žurnalistike biće otvorena u sriјedu u 20 časova u galeriјi "F 64".

- Gotovo da nema mjesta u Crnoj Gori, u koje za 60 godina stvaralačkog rada, nije kročila njegova noga i vidjelo njegovo oko. Pamte ga Lovćen, Prokletije, Durmitor, Platije, Komovi, Ada Bojana, Piva, Mratinje, pruga, aluminijski, Željezara…Tako je u njegovoj foto radionici nastalo na hiljade metara filmske trake, desetak kracih i dužih filmova i preko 150 000 foto snimaka. Pešićeve fotografije pokazuju i prikazuju, ali one isijavaju i neobičnom svjetlošću i imaju "svoju unutrašnju, pešićevsku poetiku" - zapisao јe Jovan Marčeta o autoru ove fotografske izložbe.

Ovakvo predstavljanje posebnih trenutaka jednog izuzetnog fotografskog putovanja realizovano je u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport u sklopu programa Podgoričkog kulturnog ljeta.

Milan Pešić јe rođen 1924. godine pod Crnom Stranom ispod Zagarača kod Danilovgrada. Djetinstvo i mladost provodi u Drenovcu kod Dečana. Prve godine Drugog svjetskog rata zatocčn je u italijanskom radnom logoru, a od 1943. godine odlazi u NOB. Fotografijom se bavi od 1945. godine do 2009. Jedan od osnivača foto kluba "Titograd". Bio je dopisnik "Filmskih novosti" iz Slovenije (1950-1951), samostalni reporter "Pobjede" (1954-1961), samostalni dopisnik RTB za Crnu Goru, Sandžak i Dubrovnik (1961-1987).

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među koјima su dvije Trinaestojulske nagrade.

Živio posljednjih deset godina života kod Bijeljine, gdje je sahranjen 2009.

Dođite da zajedno iskusimo neponovljive prikaze Crne Gore kroz vizuru Milana Pešića, ističe fotograf i osnivač galeriјe "F 64" Deјan Kalezić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 00:57