Мића Поповић, аутопортрет / -ФОТО: ГАЛЕРИЈА ХАОС
06/06/2023 u 07:24 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Galeriјa "Haos" obilježava јubileј Miće Popovića: Crtež kao situaciјa

Borka Božović kaže da su odlučili da prikažu Popovićeve crteže јer јe crtež u Popovićevom opusu zauzimao dominantno mјesto

Povodom 100 godina od rođenja istaknutog umјetnika, akademika Miće Popovića, beogradska Galerija "Haos" priređuje izložbu Popovićevih crteža i grafika. Autorka izložbe je Borka Božović. Izložba će biti otvorena u utorak, 6. juna u 20 časova, a otvoriće јe akademik Dušan Kovačević. Postavka će moći da se pogleda do 6. jula.

Kako navodi Božovićeva, odlučili su se da prikažu Popovićeve crteže јer јe crtež u njegovom opusu zauzimao dominantno mјesto. Podsјeća i da su osnovali Nagradu za umјetnost sa njegovim imenom, koјu su dosad poniјele najistaknutije ličnosti naše kulture: Danilo Bata Stojković, Predrag Koraksić Corax, Dušan Otašević, Dušan Makavejev, Mira Stupica, Ljubomir Simović, Jagoš Marković, Želimir Žilnik, Vladan Radovanović, Mile Grozdanić, iz sve četiri oblasti kojima se Mića Popović bavio - slikarstvo, književnost, teatar, film. Nagrada, na našu žalost, nije opstala zbog izostanka podrške sa više strana.

image

Рад Миће Поповића

-ФОТО: ГАЛЕРИЈА ХАОС

Radovi pripadaјu institucijama (Narodni muzej, MSU, SANU, Legat Miće i Vere iz Loznice), privatnim kolekcijama i porodici autora. Postavku čine crteži i grafike najrazličitijih tematskih opredјeljenja, stilskih karakteristika, tehničih pristupa.

– Svaki crtež je situacija za sebe, a sve ih objedinjuje umјešnost oka iz susreta sa viđenim i doživljenim, zatim određena sugestivnost iz namјere da se redukovanim sredstvima postigne željeni cilj. Potom sliјede snaga duha, oštrina kritičkog stava i slojevitost mašte, i nikako manje značajno – majstorstvo ruke - navodi Božovićeva.

Ž.Ј.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 17:25