Публика пред пројекцију „Хофманијаде” / BALKANSKI FESTIVAL RUSKIH CRTANIH FILMOVA-LAZAR RUZIC
03/11/2021 u 13:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Генерације одрасле уз руске цртаће

Пројекцијом дугометражног цртаног филма "Хофманијада" почео је Балкански фестивал руских цртаних филмова у Подгорици, у Музичком центру Црне Горе

Балкански фестивал руских цртаних филмова се одржава у Црној Гори уз подршку Амбасаде Руске Федерације, а организује се поводом 85 година постојања наjстариjег руског филмског студиjа цртаних филмова "Союзмультфильм". Програм се приређује и у Хрватској и Србији. Подгорички малишани имају прилику да у Црногорској кинотеци погледају данас, сриједа, од 17 до 19 часова неки од кратких цртаних филмова, а мали Будвани, у Кадмус Синеплексу, данас и сјутра (четвртак), од 15 часова. Сви филмови титловани су на српски језик.

Филмови настали у студиjу цртаних филмова "Союзмультфильм" увијек су били и промоција руске културе, а на њима су васпитане генерације, не само у Русији, него и у свијету

Пред пројекцију публици су се обратили Сара Вујошевић, испред Музичког центра Црне Горе, Дмитриј Грињих, декан Факултета вокала Међународног словенског института из Москве, Алексеј Фамин, руководилац представништва Рускофона диjаспора Црне Горе, Игњат Белаусов, аташе Амбасаде РФ, Александар Хргијан, руководилац Руске језичке дијаспоре Црне Горе, Ана Зелинска, директорка компаније "Балкански путник", писац Јелена Зелинска, предсједник компаније "Балкански путник", Сузана Алперина, продуцент фестивала и новинарка "Росијске газете".

– Филмови настали у студиjу цртаних филмова "Союзмультфильм" увијек су били и промоција руске културе, а на њима су васпитане генерације, не само код нас, него и у свијету, нарочито некадашњој Југославији. Ми и даље волимо те цртане, а дивно је и да након 85 година та кућа и даље ради и иде у корак с временом - рекла нам је Анастасија Врбица, проф. руског језика Универзитета Црне Горе, руководилац образовних програма КИЦ "Москва" у Подгорици.

У холу Кинотеке постављена је изложба дјечјих радова насталих у ликовној радионици КИЦ "Москва" коју води ликовна умјетница Данијела Дракуловић.

У Црноj Гори, организатори Фестивала су компанија "Балкански путник", "Рускофона диjаспора Црне Горе", КИЦ „Москва” у Подгорици и Россотрудничество, уз подршку Дана руског дjечjег филма у Србиjи "Приче о дjетињству" и српског огранка Међународне фондациjе jединства православних хришћанских народа.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:05