Даринка Матић Маровић / -ФОТО: МЦЦГ
24/07/2023 u 11:50 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Glas žena - Darina regula

Uz nastup ansambla "Collegium+" i zvaničnu dodjelu druge Nagrade "Darinka Matić Marović", istaknutoj dirigentkinji, pozorišnoj rediteljki i kompozitorki Karmini Šilec, program "Darina regula" na festivalu KotorArt predstaviće i neke od najznačajnijih umjetnica regiona

Ovogodišnja Pjaca od filozofa, u okviru Međunarodnog festivala KotorArt, nosi naziv "Vox feminae" (Glas žena) i predstavlja vrlo značajan program koji se od 24. do 26. jula organizuje na različitim lokacijama Kotora i Boke.

Tokom prve večeri Pjace od filozofa, 24. jula, održaće se debatno-umjetnički program pod nazivom "Darina regula" u Samostanskom kompleksu sv. Nikole u Prčanju, sa početkom u 21 čas.

Programsko veče obuhvata nastup vokalnog ansambla "Collegium+", na čelu sa autorkom projekta i dirigentkinjom Draganom Jovanović. Zadatak projekta "Collegium+" jeste razvoj platforme za čvršće umrežavanje, neposredniju komunikaciju i razmjenu znanja i vještina mlađih i starijih generacija pjevačica koje žive i rade širom regiona, noseći u sebi impuls zdrave saradnje i promovisanja pravih vrijednosti. Ova ideja se u okviru ovogodišnjeg KotorArta ovaploćuje kroz program "Darina regula" koji referiše na jedinstveno načelo odnosa prema profesiji i životu koje je profesorka Darinka Matić Marović usađivala u svoje studentkinje. Neke od njih nastupiće u svojoj ulozi iz rane mladosti, ovoga puta pjevajući u čast svoje profesorke. Uz nastup ansambla "Collegium+" i zvaničnu dodjelu druge Nagrade "Darinka Matić Marović", istaknutoj dirigentkinji, pozorišnoj rediteljki i kompozitorki Karmini Šilec, program "Darina regula" predstaviće i neke od najznačajnijih umjetnica regiona, vizuelnu umjetnicu Andrijanu Vešović, poznatiju kao Zombijanu Bones, nagrađivanu književnicu Lejlu Kalamujić, kao i samu dobitnicu nagrade, Karminu Šilec.

image

Karmina Šilec

-IZTOK BONCINA

"Odlučnost i nježnost, ozbiljnost i neposrednost u komunikaciji, takmičarski duh i vjera, naporan rad i vizionarstvo, srećno su se sreli u temperamentu Darinke Matić Marović čija jedinstvena ličnost i djelo predstavljaju glavnu inspiraciju za pokretanje programa Vox feminae. Inspirisani njihovim radom i stvaralaštvom, sa ponosom ističemo da smo domaćini ovako izuzetnim umjetnicama i vokalnom sastavu ‘Collegium+‘", istakli su iz PR službe festivala.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

02. maj 2024 21:22