Emir Ćatović podržan kolegama pročitao obraćanje / -FOTO: SCREENSHOT SNIMKA
29/03/2023 u 22:32 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Glumci pozvali nadležne da preispitaju svoje odluke

„Nije sramota pogriještiti, sramota je grešku ne priznati i ne ispraviti”, rekao je Ćatović, navodeći i da je večerašnje izvođenje "Lažljivaca" dokaz kontinuiranog i posvećenog rada umjetnika, koji zaslužuje uvažavanje

Glumci podgoričkog Gradskog pozorišta još jednom su večeras javno izrazili protest protiv povećanja plata od 3,5 odsto nakon potisivanja novog Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za oblast kulture. U ime kolega to je učinio glumac Emir Ćatović, pred izvođenje predstave podgoričkog Gradskog pozorišta "Lažljivci" u sali Dodest, a koja je večerašnjim igranjem obilježila 15 godina života na sceni.

Ćatović je naveo da se obraćaju javnosti i nadležnima, "povodom događaja vezanih za problem u koji smo gurnuti".

– Sporni GKU prije dva dana objavljen je u Službenom listu, u narednih par dana slijedi sjednica na kojoj se može korigovati nepravda napravljena prema umjetničkim profesijama. Kao što znate, jedini od svih radnika koji su dobili obećano uvećanje zarada 20-25 odsto, umjetnici su dobili svega 3,5 odsto. Pitamo Sindikat kulture, da li će, suprotno zdravoj logici, još jednom glasati protiv uvećanja zarada radnicima - stvaraocima ili će iskoristiti priliku da svoju grešku i nepravdu prema nama ispravi - rekao je Ćatović, dodajući "razmislite o poruci koju šaljete i nama, ali i generacijama koje dolaze i koje namjeravaju da se bave umjetničkim stvaralaštvom".

– Nije sramota pogriještiti, sramota je grešku ne priznati i ne ispraviti - dodao je Ćatović, navodeći i da je večerašnje izvođenje "Lažljivaca" dokaz kontinuiranog i posvećenog rada umjetnika, koji zaslužuje uvažavanje, "jer bez obzira na nedostatak uslova, svoj posao rade posvećeno, odgovorno, sa puno ljubavi i radosti".

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:36