Јована Тодоровић у представи ”Злостављање” / -фото: приватна архива
17/11/2021 u 10:30 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Глумица Јована Тодоровић: Желим да помогнем у процесу освјешћивања жена

Упркос тешкој теми, психолошком злостављању једне младе жене, Андрићева прича "Злостављање" из 1946. године јој се допао, освојио актуелношћу и, како каже, феноменалном драматизацијом Синише Ковачевића

Премијером комада "Злостављање" на сцени ""Студио" ЦНП-а подгоричкој публици по први пут представила се наша глумица Јована Тодоровић. Ову монодраму, коју је по мотивима приче Ива Андрића драматизовао Синиша Ковачевић, изабрала је за свој рад којим ће потврдити приправнички стаж у Црногорском народном позоришту. Наиме, Тодоровић, која је тренутно на докторским студијама, у ЦНП-у је обављала приправнички стаж након дипломирања и магистарских студија на београдском Факултету савремених уметности, у класи Виде Огњеновић.

Монодрама јесте најтежи облик глуме, јер вам на сцени треба партнер, а у монодрами га немате, па га глумци смишљају и замишљају, каже Јована којој "Злостављање" није прва оваква представа. Она се први пут са монодрамом сусрела током истраживачког рада за докторске студије.

– Пресудила је моја жеља да видим колико могу и да ли могу да издржим процес рада који захтијева монодрама, а са друге стране привукла ме је његова актуелност и жеља да кроз представу помогнем у процесу освјешћивања жена, и не само њих, јер смо свједоци да се злостављају и дјеца и мушкарци. Злостављање није само шамар, него прије свега психолошко мучење и још много тога. Физичком злостављању често претходи психичка тортура – објаснила је за читаоце "Дан" своје мотиве Јована Тодоровић.

Она је током рада констултовала са Синишом Ковачевићем, дао јој је низ смјерница које су јој током рада, како истиче, биле веома значајне.

– Вољела би да Ковачевић буде на премијери, али не знам колико је то могуће. Али, биће прилике да ме види на сцени јер се надам да са овом монодрамом гостујем у земљи и региону. Наравно да сам овом комаду дала свој печат, али су његови савјети били значајни у креирању представе – казала је Тодоровић.

У креирању монодраме помогао јој је и директор ЦНП-а Марко Баћовић, најприје што јој је дао шансу, а затим и савјетима и подршци током процеса рада, казала је она.

Монодрама јој блиска

Монодрама, форма у којој је глумац на сцени суочен са публиком, као и са собом, исцрпан је и захтјеван драмски израз, али овој Будванки није непознаница. Она се већ опробала у монодрами о "Исповјест принцезе Оливере Лазаревић", која је резултат њеног истраживања за докторске студије.

– Ријеч је потпуно камерној монодрами, играм је у манастирима и црквама, јер је ријеч о духовној теми. Измјестила сам је из позоришта, нема сценског освјетљења, музике, играм је уз свијеће. Публика је тај пројекат добро прихватила и надам се да ће имати дуг живот – навела је она.

Јована Тодоровић је своје прве позоришне кораке направила у Народном позоришту у Београду. Прије одлуке да се врати у Црну Гору у београдском Народном позоришту играла је, између осталог, у комадима "Jесења соната" у режији Виде Огњеновић, "Љубавна преписка Марине Цветајеве и Бориса Пастернака", дуо драма са Слободаном Бештићем, "Циjанид у пет" Божидара Ђуровића, играла је и у филму "Јесен самураја", споту бенда САРС, као и на многим београдским сценама и бројним пројектима.

Сценографкиња представе jе Иванка Вана Прелевић, косимографкиња Гордана Булатовић, дизаjн свjетла потписуjе Мили Маловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:52