Детаљ са изложбе / -к.м.
02/10/2021 u 23:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гроф Сава Владиславић и свој, и новски, и свјетски

Поставка докумената, цртежа и артефаката који су осликавали живот и дјело грофа Саве Владиславића Рагузинском, отворена је у фоајеу Дворане Парк у Херцег Новом. Након Петрограда и Београда, вриједни докумнети изложени су у Херцег Новом, али и додатно обогаћени предметима и списима из богате ризнице цркве Светог спаса на Топлој. Аутор изложбе је Република Бурјатија, а коаутор Бранко Вукомановић, директни потомак грофа.

- Великан Сава Владиславић коријенима је био везан за Херцеговину и Боку. Овај дворски савјетник и царски дипломата, путописац и велики добротвор, никада није заборавио своје поријекло, казао је у име града домаћина Мирко Мустур, потпредсједник Општине Херцег Нови, и подсјетио на Владиславићев значај кроз историју а посебно када је ријеч о успостављању руско-црногорских односа у првој половини 18. вијека.

- Током читавог живота помагао је православне манастире широм Балкана, прије свега у свом родном крају. У знак захвалности и сјећања, у Херцег Новом му је 2014. године постављен споменик. Ово обиљежје не налази се случајно на прочељу цркве на Топлој, јер је чувени гроф био је донатор храма и своју мајку сахранио је на овом мјесту. Кроз личност грофа Саве Владиславића огледају се историја и бројне везе нашег и руског народа, казао је потпредсједник Мустур. Колико је гроф Сава био значајан у Русији у то вријеме, и за српски народ уз обале Дунава, толико је био важан и за овај наш крај, указао је архијерејски намјесник херцегновски протојереј ставрофор Обрен Јовановић, у име организатора Црквене општине Топаљско херцегновске.

image

Арно Гујон

-к.м.

- Уз све његове велике дипломатске мисије, и културно и умјетничко меценство које га је одликовало, грофа Саву је одликовало и то да је увијек носио отаџбину у срцу. Тако је велику бригу показивао за српско школство, и из Русије у Сремске Карловце слао прве учитеље и уџбенике. Оно што је такође важно нагласити јесте да је гроф Сава био чувар и заштитник православног светосавског предања. Једини је Србин који је подигао град с именом Светога Саве – Тројицкосавск на далеком истоку Русије, данашњи Кјахти у Републици Бурјатија у Руској Федерацији – у његовом средишту је била црква посвећена Светоме Сави Српском, казао је Јовановић.Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије Арно Гујон је истакао да нам често говоре, ако желимо да постанемо свјетски морамо да се одрекнемо себе, својих коријена, идентитета, да заборавимо на своје претке језик и културу, историју, што је погрешно, јер како сматра, постаћемо тада изгубљени.

Организатори изложбе

Организатори програма "Дани грофа Саве Владиславића Рагузинског" су Црквена општина Топаљско-херцегновска уз покровитељство Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Министарства спољних послова Републике Србије и подршку Општине Херцег Нови, Јавне установе културе "Херцег Фест" и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.

-Сава Владиславић је доказо да може и једно и друго, али под једним условом да не заборавимо ко смо и одакле смо и останемо вјерни себи и својима. То је једини услов да би могли да се отворимо другима. Двадесет први вијек који је доста турбулентан на нивоу идентитета нас обавезује да се сјетимо тих људи који су 350 година уназад успијели то да реализују, поручио је Гујон.

Др Горан Комар, је уз осврт на историјске чињенице везане за породицу Владиславић и историју тог доба, казао је да је гроф Сава први Србин исказан у дипломатској дјелатности великог руског царства и његових европских кореспондената.

- Материјално, али и духовно завештање грофа Саве Владиславића нигдје није тако величанствено сачувано као у Херцег Новом, о чему свједоче артефакти постављени на изложби, казао је коаутор изложбе Бранко Вукомановић, директни потомак славног грофа.Вукомановић је подсјетио на величину грофа Владиславића, његову финансијку и политичку моћ.Професор Дарко Танасковић, сматра изложбу љековитом и усмјеравајућом ка правим вриједностима.

К.М.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2022 16:48