Учесници вечери епске поезије у књижари МС / -фото: приватна архива
14/05/2022 u 16:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гусле кажу - слобода је вјечна

Вече епске поезије и гусала "Гором иде, гором разговара" одржано је недавно у књижари Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори

Организатори вечери "Гором иде, гором разговара" били су Ускочко гусларско-пјесничко друштво "Петар Кршикапа", Књижевни клуб "Марко Миљанов", Удружење "Светосавници" и подружница Удружења Ћирилица-Добрица Ерић-Београд.

Обраћајући се присутнима књижевник Вукић Гаро Брајковић је истакао да су "гусле јатак и хајдук, домовина и дом народу и српском роду."

– Гусле не прихватају покорност и говоре да је слобода вјечна и да никада не умире, не умиру ни јунаци који се боре против терора и зулума. Гусле носе и донијеше слободу златну - рекао је Брајковић додајући да "зна Црна Гора да је створена са гуслама". "Гусле су наша небеска тапија", закључио је Брајковић.

Потом се присутнима обратио књижевник хаџи Радован М. Радовић који је рекао да "највећу потпору и ослонац ћирилици могу дати језик и гласови уз струне гусала." Како је истакао, захваљујући пјевању уз гусле не само да се одржало историјско памћење, већ се усавршавао и одржао и српски језик.

– Зато, српски језик, ћирилица и гусле, морају да остану у тројству, да се заједно бране и одбране, пером, умом, трпљењем, упорношћу и поштењем! - нагласио је Радовић.

Пригодним стиховима обратио се мр Слободан М. Чуровић, а то су учинили својим епским пјесмама и Мишо Кубуровић, Жарко Бојић, Радуле Раде Бојовић, Никола Ненезић, Бато Крковић, Раде Петричевић, Радомир Милић и Лексо Ракочевић. А речено су својим пјевањем потврдили гуслари Миленко Калезић и Славко Драшковић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:55