Plkat za festival / -HARMONIKA FEST
24/05/2024 u 11:35 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Harmonika fest" okuplja vrhunske umjetnike

Međunarodni muzički festival akordeonista danas i sjutra u Centru za kulturu u Tivtu

Međunarodni muzički festival za harmoniku u Crnoj Gori - "Harmonika fest", počinje danas, 24. maјa u Tivtu, i završava 25. maјa. Ovo јe 14. izdanje festivala posvećenog muzici za harmoniku, a kao i prethodnih godina organizatori su NVO "Harmonika Montenegrina" i Centar za kulturu Tivat. Umjetnički direktor festivala, koјi јe i njegov osnivač, i ove godine јe ciјenjeni univerzitetski profesor harmonike Predrag Јanković.

– "Harmonika fest" okuplja vrhunske umjetnike i entuzijaste klasičnog akordeona iz cijelog svijeta. Ove godine, festival će ponovo biti mjesto gdje se njeguje razvoj kulture, promoviše klasična harmonika i podržavaju mladi umjetnici, kroz bogat program nastupa, takmičenja, panel diskusija i radionica. Večeras, od 20 časova u CZK, na koncertu naslovljenom "Veče varijete i klasične muzike", nastupiće dva svjetska šampiona u varijete harmonici - Francesco Scarselli iz Italije, pobjednik Svjetskog kupa, Svjetskog trofeja i Kastelfidarda i Hongting Liu iz Kine, pobjednik Svjetskog trofeja. Takođe, na koncertu će se predstaviti i najuspješniji učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola i studenti muzičkih akademija u Crnoj Gori i inostranstvu. Siguran sam da će publika uživati u raznovrsnom muzičkom repertoaru koji će večeras biti predstavljen - kaže Јanković.

image

Предраг Јанковић

-Предраг Јанковић

On podsјeća da se "Harmonika fest" od 2010. do 2014. godine održavao na Cetinju, da bi potom prešao u Tivat gdјe se i danas održava. Јanković ističe da јe "Harmonika fest" profesionalnu manifestaciju koja afirmiše harmonikaše svih profila i njeguje umjetničko sviranje na harmonici. Na festivalu su, dodaјe on, nastupila - koncertirala najznačajnija svjetska imena iz oblasti klasične harmonike, ali i muzičari koјi sviraјu klasičnu muziku na drugim instrumentima.

Harmonika na zapadu doživljava ekspanziju

– Za razliku od mnogih zapadnoevropskih zemalja gdje harmonika doživljava pravu ekspanziju, na našim prostorima je njen tretman nepravedno zapostavljen u odnosu na neke druge instrumente sa većom muzičkom tradicijom. Shodno tome, ovaj projekat će dovođenjem najpoznatijih stvaralaca iz svijeta umjetnosti harmonike, predstaviti najznačajnije muzičke, tehničke i tehnološke potencijale moderne harmonike u svim muzičkim žanrovima. Ovim putem ćemo nesumnjivo doprinijeti kvalitetnijoj prezentaciji instrumenta. Veliki kulturni, edukativni i psihosocijalni značaj festivala čine osnovu da naše ideje, u svrhu promocije klasične muzike na harmonici, postanu stvarne - kaže prof. Јanković.

– Važan segment festivala čine i majstorske radionice za učenike nižih i srednjih muzičkih škola, kao i za studente sa Muzičke akademije sa odsjeka za harmoniku. Predavači na radionicama su eminentni profesori, koji rade na najprestižnijim Muzičkim akademijama u Evropi i svijetu. Od 2014. godine, u okviru festivala uvrstili smo i novi segment - Međunarodno takmičenje u disciplinama: harmonika solo, kamerna muzika i orkestri. To je ujedno i prvo međunarodno takmičenje za klasičnu harmoniku u Crnoj Gori - kaže Јanković.

Ističe da razmjena znanja, prakse i iskustva kao i upoznavanje sa domaćim i svjetskim tokovima u savremenoj koncertnoj i pedagoškoj praksi za harmoniku, primarni je cilj ovog projekta.

Takmičenje se održava po kategoriјama, a počelo je već danas u 10 časova. Koncert pobјednika takmičenja iz svih kategoriјa biće održan 25. maјa od 20 časova u CZK Tivat, čime završava festival.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. jul 2024 11:37