Представљени и најјмлађи пјевачи / -ФОТО:Ж.Ј.
02/05/2022 u 10:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хор је велика музичка породица

Подгорички црквени хор "Свети апостол и јеванђелист Марко" одржао традиционални Васкршњи концерт

Након концертне паузе изазване пандемијом црквени хор "Свети апостол и јеванђелист Марко" којим диригује мр Људмила Радовић наставио је традицију и одржао Васкршњи концерт. У крипти подгоричког Саборног храма Христовог васкрсења, у присуству бројне публике, митрополита црногорско-приморског Јоаникија, представника Римокатоличке цркве, Исламске и Јеврејске заједнице, мјешовити хор извео је више духовних и свјетовних хорских дјела. Новина овог концерта било је представљање чланова дјечјег, новооснованог хора, као и употпуњавање хорске звучне слике звуцима гудачког квартета. Концертни репертоар чинила су дјела: "Оче наш" М. Тајчевића, "Христос воскресе" – К. Станковића/ Н.Патерјајка, као и истоимени тропари на различитим језицима, "Свјетилен Пасхе" А. Глаузнова, Антифон III Љ. Радовић, "Свјете тихиј" – српски напјев, "Сахарана" – Р. Максимовић (одломак из "Пасије цара Лазара"), "Чобанине, лијепа ђевојко" – црногорска народна пјесма у обради Љ. Радовић, "Кад ја пођох на Бембашу" – народна пјесма из Босне у обради Љ. Радовић, "Хвалите" – за дјечји хор приредила је такође диригенткиња, "Успаванка" Ј. Брамса, "Људи ликујте" који је за овај хор такође приподобила Љ. Радовић и "Голема ч`чкалица" Д. Пантић Величковића.

Хор који је допринио култури и духовности

Васкршњи концерт хора који постоји већ 30 година, благословио је митрополит Јоаникије. Подсјећајући да је Васкрс као темељ хришћанске вјере увијек повод за славље и пјесму, митрополит Јоаникије је истакао позитивну тродеценијску мисију хора.

– Овај хор је дао огроман допринос развоју духовности, културе, не само при овом храму и Подгорици, већ и шире. Његово дјеловање и појање запажени су на ширем подручју о чему говоре признања и награде – рекао је митрополит Јоаникије. Хор у своју заједницу сабира дјецу и омладину талентовану за појање, развијајући тај њихов Богом дати таленат, уједно уљепшавајући богослужења, додао је он. Три деценије постојања честитао је диригенткињама Радовић, као и њеним претходницама Мирјани Живковић и Биљани Тапушковић.

А, треба ли рећи да је публика свако извођење наградила топллим и искреним аплаузом, а хор њихово одушевљење наградио са два кратка бис извођења.

Диригенткиња признаје да је било мало треме пред наступ. Јер, иако је ово храмовни хор који стално, иако не увијек у пуном обиму, учествује на богослужењима, постојала је концертна пауза због познате епидемиолошке ситуације.

– Било је мало треме. Јер, као и у спорту, и у пјевању је потребна кондиција, а која нам је недостајала због паузе изазване пандемијом. А, на програм смо ставили и неке нове композиције – каже Радовићева.

Додаје да је формирање дјечјег хора било логично, јер су то дјеца која су долазила на пробе са члановима своје породице.

– Једноставно, та дјеца су и иначе присуствовала пробама хора и онда је било логично да их ангажујемо да пјевају. И могу рећи да је то обострана радост, малих и великих чланова породице да пјевају заједно, а овај хор и јесте једна велика породица – наглашава диригенткиња.

Додала је и да су одлучили да обогате хорски звук инструментима, нарочито када су у питању неке свјетовне композиције, јер уз инструменте све дјелује још мало богатије, раскошније. Напомиње да хор има пробе сваког петка од 19 часова у крипти храма, и да заинтересовани могу доћи и прикључити им се.

Програм је водио новинар Миљан Живковић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 05:56