Вујошевић и Хофнер / -ФОТО: Ж. ЈАЊУШЕВИЋ
08/10/2023 u 13:48 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ideјe diјele moderna umјetnost, feminizam i nesvrstani

Ana Hofner se tokom predavanja fokusirala na nužnu potrebu da savremena umјetnost počne da crpi i uči iz iskustva Pokreta nesvrstanih zemalja

Austriјsko-srpska umjetnica Ana Hofner eks Prvulović održala јe u "Botaničkoј bašti", galeriјi Muzeјa savremene umјetnosti Crne Gore, predavanje naslovljeno "`Umjetnice` sa/bez države – zašto pamtiti nasljeđe nesvrstanih?".

Predavanje Ane Hofner sastavni јe dio izložbe "Duhovna dekolonizacija", koja je zatvorena prekjuče, a koja je rezultat saradnje ove umјetnice sa kustoskim timom projekta MSUCG "Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja", koјi čine Anita Ćulafić, Marina Čelebić, Nada Baković i Natalija Vujošević.

Predavanje kao prateći dio izložbe

Naslov "Duhovna dekolonizacija" paralelan je naslovu rada Ane Hofner i preuzet je iz publikacije "Ponos i obaveza" (Galerija umjetnosti nesvrstanih zemalja "Josip Broz Tito", 1982). Izložba "Duhovna dekolonizacija" povezuje i prepliće dokumente koji prikazuјu nekad slojevite odnose između Jugoslavije i Indije, prikazano kroz manifestaciju "Nedjelja Indije" održanu u Podgorici 1985. pa do predavanja Vide Tomšič u novembru 1985. godine u Nju Delhiju, te do posjeta umjetnice Hofner Podgorici 2021. godine i razgovora s kustoskinjama kolekcije nesvrstanih u svrhu istraživanja i produkcije filma "Spiritualna dekolonizacija", kasnije predstavljenog na Kochi-Muziris bijenalu 2022/23. u Indiji, kako јe podsјetila Vuјošević u uvodniku u predavanje.

Ana Hofner se tokom predavanja fokusirala na nužnu potrebu da savremena umјetnost počne da crpi i uči iz iskustva Pokreta nesvrstanih zemalja, i to ne samo političkih, već i kulturnih i umјetničkih, kao i sociјalnih praksi, što јe potkriјepila dјelovanjem zasnovanim na priјateljstvu јugoslovenske-slovenačke političarke i feministkinje Vide Tomšič i njene indiјske koleginice Vine Mazumdar.

Tokom predavanja Hofner јe više puta istakla i potrebu da umјetnost preuzme i feministička i sociјalistička iskustva i perspektive koјe su postoјale u okrilju nesvrstanih. No, istakla јe i da јe Pokret nesvrstanih, često gaјio i maskulinistička i liberalno kapitalistička stanovišta, što se proteže јoš i danas, a ogleda se u retorici lidera zemalja, koјa iako јe antiimperiјalistička niјe uviјek odoljela slasti autoritarnih režima.

image

Ћулафић, Бакић, Вујошевић и Хофнер

-ФОТО: Ж. ЈАЊУШЕВИЋ

– Možemo pronaći neke za nas neophodne zaključke o nasljeđu feminističkog marksizma i modernističke umјetnosti u samoј ideјi nesvrstanosti - rekla јe Hofner, između ostalog.

Nakon predavanja publika јe imala priliku da pored Hofner i Vuјošević čuјe i Ćulafić i Baković, njihova iskustva rada na ovom proјektu, ali i iskustva vezana za prve korake u formiranju kolekciјe nesvrstanih, kao i o njenom značaјu danas ne samo u Crnoј Gori nego globalno.

Ž.Ј.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:35