Дипломатски кор јуче у Дворцу Петровића / -ФОТО: Ж.Ј.
02/03/2022 u 08:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Идентитет је промјенљив

Историчарка умјетности Светлана Младенов навела је да је за поставку „Флуксни идентитет” бирала радове умјетника који могу да одговоре на данас актуелну и инспиративну тему идентитета

Стручним вођењем кроз поставку колективног представљања канадских и црногорских ликовних умјетника у Дворцу Петровића прекјуче је затворена изложба "Флуксни идентитет". Публику, дипломатски кор, представнике НВО, представнике Министарства просвјете, науке, културе и спорта, умјетнике, кроз поставку је провела кураторка изложбе Светлана Младенов, историчарка умјетности.

Публика је скоро мјесец у овом галеријском простору Центра савремене умјетности Црне Горе имала прилику да види радове умjетника из Канаде: Божа Васића, Коко Гузман, Милутина Губаша, Садка Хаџихасановића, Сандре Броустер, Стјуарта Рајда, "Two Gullivers" - Бесника и Флутура Хаџиљари и Весне Перуновић, као и умjетника из Црне Горе - Иване Радовановић, Jелене Томашевић, Ненада Шошкића и Веска Гаговића.

Изложба "Флуксни идентитет" организована је у продукциjи ВИСАРТ – Асоциjациjе за визуелну умjетност и културу, уз подршку Амбасаде Канаде и ЦСУЦГ. Изложбу је досад видјела новосадска и скопска публика.

Како је навела Младенов, за поставку је бирала радове умјетника који могу да одговоре на данас актуелну и инспиративну тему идентитета. Идентитет се не односи само на национално или родно одређење, додаје она, већ је много шири појам, па обухвата и економски, културолошки, образовни, старосни, и многе друге идентитете.

– Сви умјетници на овој изложби показали су да идентитет није нешто фиксирано, него да је промјенљив, да се може мијењати током година, да је флуксан, прозрачан, нестабилан – рекла је Младенов, између осталог, наводећи да је изложба била својеврстан дијалог међу умјетницима.

Присутнима се обратио и амбасадор Канаде акредитован за Црну Гору, Џајлз Норман.

– Канада је у свијету позната по свом успјешном културном мозаику у који су досељеници из читавог свијета уткали своје различите идентитете. Ови идентитети су и сами у сталној "флуксности" – рекао је, између осталог, амбасадор Норман.

Он је осврнуо се на актуелни рат у Украјини Како је навео, жели да истакне и да је једно од основних питања овог сукоба, као и ове изложбе, идентитет, питање битно и самим Украјинцима.

Присутнима се обратила и Јелена Божовић, директорка ЦСУЦГ.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 00:36