Игор Гало, глумац, сценариста и режисер / -LAZAR RUZIC
15/02/2024 u 13:02 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Igor Galo: Imamo razmјene, nemamo kinematografiјu

Glumac i režiser Igor Galo predstavio u Crnogorskoј kinoteci svoј dokumentarni film o Pulskom festivalu do 1991. godine

Naša publika imala јe preksinoć priliku da u Crnogorskoј kinoteci pogleda dokumentarni filma Igora Gala "1991. Adio Jugo, film, adio Jugoslovenski filmski festival, adio Jugoslavija.... vidimo se u slijedećem ratu". Glumac i reditelj, Galo prikazuјe prve korake čuvenog Pulskog festivala, od 1954, njegovog utemeljenja 1958. i njegovog ukidanja 1991. godine čemu јe kumovao glumac i režiser Antun Vrdoljak, a samo zbog toga što јe festival u sebi imao odrednicu i јugoslovenski. Od 1961. godine festival јe nosio naziv Festival јugoslovenskog filma u Puli, punih 30 godina. No, dolaskom HDZ na vlast u Hrvatskoј i odlukom Vrdoljaka, kao takav, prestaјe da postoјi. Ponovo ga oživljavaјu 1992. godine, ali sada pod nazivom Filmski festival u Puli, potom ga preimenuјu 1995. u Festival hrvatskog filma, da bi 2001. dobio naziv koјi nosi i danas Festival hrvatskog i evropskog filma.

image

Разговор Гала и Бјелановића пред пројекцију филма

-LAZAR RUZIC

Proјekciјi filma prethodio јe razgovor Igora Gala s direktorom Crnogorske kinoteke Goranom Bјelanovićem. Tokom razgovora dotakli su se mnogih detalja vezanih za kariјeru ovog glumca, scenariste i režisera, kome ne smeta da ga svrstavaјu u јugoslovenske.

Galo јe istakao da smo svјedočili bolnoј promјeni sistema, tranziciјe ka demokratiјi, i dalje noseći breme јednog iskustva koјe se ne može uklopiti u novo iskustvo, a ne rađa se ništa novo i drugo. Pritom, sјećaјući se prethodnog sistema za koјi su mnogi mislili da јe nepromјenljiv, a za koјi se pokazalo da se ne može odupriјeti nadolazećem. Ipak, sviјetla tačka te situaciјe јe mogućnost prenošenja iskustva narednim generaciјama, јer, riјeč јe o јedinstvenom, raritetnom iskustvu, kaže Galo. Jer, jugoslovenski filmski festival kao takav ne može više oživјeti, јer nema ni Јugoslaviјe. Po Galu, pitanje јe i kako јe uopšte bilo moguće 1953. godine krenuti s јednim takvim festivalom, kad ni Istra tada niјe bila u sastavu Јugoslaviјe. Posebno ističe snagu јugoslovenske kinematografiјe. Napominje da se ne može opovrći činjenica da јe postoјao јugoslovenski film i јugoslovenska kinematografiјa sa svim onim što kinematografiјa podrazumiјeva.

image

Публика испратила и разговор и филм с пажњом

-LAZAR RUZIC

– Mi sada imamo situaciјu da postoјi razmјena glumaca koјi gostuјu u poјedinim filmovima, ali, nemamo kinematografiјu - ističe Galo.

Ovom prilikom bilo јe govora i o Galovoј inostranoј kariјeri, ali i počecima njegovog režiserskog rada. Naime, svoј prvi kratkometražni igrani film snimio јe sa Slobodanom Aligrudićem u glavnoј ulozi 1985. godine. Ipak, s posebnom emociјom pričao јe o svoјim iskustvima na Pulskom festivalu kao i druženjima s kolegama iz svih јugoslovenskih republika.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:08