Јандрић се обратио присутнима на отварању у Дворцу Петровића / -ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ
16/11/2021 u 13:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Игра формом и идејом скулптуре

Учинило ми се да је форма хрпе добра метафора за идеју скулптуре, унутар које могу функсионисати на разне начине, у разним материјалима и медијима, па је посљедица таквог размишљања и филм, који називам хрпом - каже Јандрић

Ликовна публика која воли вајарство, али и савремени истраживачки приступ у ликовној умјетности, до 26. новембра може посјетити у излагачком простору Центра савремене умјетности Црне Горе, Дворцу Петровића, самосталну изложбу хрватског умјетника Ђорђа Јандрића. Поставка Јандрићеве изложбе насловљене "Све jе скулптура" састоји се од скулптура, рељефа, инсталација, видео-радова, цртежа, филма..., а којима, како критика каже, умjетник преиспитуjе, руши и ствара нове дефинициjе скулптуре и њеног поимања.

На oтварању изложбе присутнима је кроз биографију Јандрићев рад најприје приближила Даница Богојевић, помоћница директора ЦСУЦГ, а потом се обратио историчар умјетности Младен Лучић, кустос изложбе, који је и аутор монографије о овом умјетнику.

Јандрић афирмише идеју скулптуре, коју опредмећује у "хрпама" (геометријским тијелима - купама), које постају његов алтер его, и добијају и изнад трансцендентална значења, каже Лучић

Лучић је истакао да је ова изложба вид "скраћене", сажете ретроспективе, с обзиром да овдашња публика слабије познаје Јандрићев 40-годишњи стваралачки рад.

– Већ као млад умјетник Јандрић показује да за њега скулптура није само волумен у простору, већ је пуно више од тога. Отуда и наслов изложбе "Све је скулптура" – каже Лучић, додајући да умјетник анализира појам скулптуре, играјући се с њеним конструктивним елементима, па ће доћи чак и до њене негације.

Касније, Јандрић афирмише идеју скулптуре, коју опредмећује у "хрпама" (геометријским тијелима - купама), које постају његов алтер его, и добијају и изнад трансцендентална значења, каже Лучић. Притом, Јандрић све увијек гледа очима вајара, било да је ријеч о физичком или мета простору, потцртава Лучић.

Обраћајући се публици Јандрић је појаснио како му се `90-тих цијели свијет "у-хрпио", односно добио облик хрпе.

– Учинило ми се да је форма хрпе добра метафора за идеју скулптуре, унутар које могу функсионисати на разне начине, у разним материјалима и медијима, па је посљедица таквог размишљања и филм, који називам хрпом – рекао је Јандрић, захваљујући свима који су омогућили да излаже у ЦСУЦГ.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 06:40