Dejan Mijač / ФОТО:ТАНЈУГ/ДРАГАН КУJУНЏИћ
05/04/2022 u 22:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Интелектуалац који се није уклапао у шаблоне

У Београду данас преминуо цијењени позоришни редитељ, академик Дејан Мијач

Уважени позоришни редитељ и академик Деjан Миjач преминуо jе у 87. години у Београду, саопштило је Удружење драмских уметника Србиjе, а пренијели регионални медији.

Деjан Миjач (1934, Биjељина - 2022, Београд) позоришну и радио режиjу  дипломирао је 1957. г на Позоришноj академиjи, у класи Вjекослава Афрића у Београду. По завршетку студиjа одмах је ангажован у Народном позоришту у Тузли. За четири сезоне у Тузли поставио jе на десетине представа, а његов рад се прочуо по читавој Југославији. Прелази у Српско народно позориште у Новом Саду, гдје jе наредних тринаест година, режирао низ запажених представа класичног и савременог репертоара. Прекретничком се сматра његова режиjа "Покондирене тикве" Jована Стериjе Поповића 1973. г коjа jе представљала радикалан заокрет у односу на дотадашња традиционална тумачења овог српског класика. Систематично jе наставио да се бави Стериjом током цијелог живота и режирао и друге његове драме, што му је донијело чак осам Стеријиних награда.

Умио да одабере прави комад за дати друштвени тренутак

Мијач је режирао преко 170 представа на многим сценама у Jугославиjи. Нарочито се вреднује његов рад у ЈДП, у коме иако није био стално ангажован, остварио је изузетне представе. Памте се и његове режије на будванском фестивалу „Град театар”.

И данас се прича о Мијачевој режији текста Аце Поповића "Мрешћење шарана" којим је 1984. године отворен Звездара театар. Мијач jе умио да одабере прави комад за дати друштвени тренутак. Таква је била и представа "Голубњача" по тексту Jована Радуловића (1951–2018) у СНП-у, 1982, која је захваљујући КП Воjводине била забрањена. Но, представа jе преживјела, тако што jе пресељена у Београд, 1983, гдје jе одиграна чак 250 пута пред пуним гледалиштем Студентског културног центра. Остаће запамћен и као режисер комада "Ружење народа у два дијела" 1987. по тексту Слободана Селенића у ЈДП-у. Посљедњих деценија допринио је и афирмацији текстова Биљане Србљановић.

Бавио се педагошким радом у Новом Саду, при Драмском студиjу СНП-а, а потом на Катедри за позоришну режиjу на Факултету драмских уметности у Београду, гдје је остао до пензиjе.

Миjач jе био академик САНУ од 2021.

– Изабрао сам професиjу у коjоj сам имао, не само могућност, него и обавезу да саопштавам оно што мислим да jе вриједно некоме рећи. А без те унутрашње слободе да се нешто каже нема могућности за било какво општење. Сада, када све саберем, схватио сам да сам био, на неки начин, човјек коjи ниjе могао бити у одређеним границама. Мене нису могли да смјесте у било чиjи шаблон - говорио jе Миjач.

Комеморациjа Мијачу биће одржана у JДП, а вријеме комеморациjе и сахране накнадно ће бити обjављено.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 04:03