Обогаћена понуда НМЦГ / -NARODNI MUZEJ CRNE GORE
22/05/2024 u 12:54 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Interaktivne ture po muzeju

Modernizovana i obogaćena ponuda Narodnog muzeјa Crne Gore

Narodni muzej Crne Gore predstavio je novi vid prezentacije muzejskih postavki kroz interaktivne ture koje su urađene u saradnji sa timom mobilne aplikacije „Naratour”. Aplikacija omogućava istraživanje muzeja kroz gamifikaciju pa posjetioci postaju protagonisti priča igranjem uloga, kao fiktivni ili istorijski likovi, rješavanjem zagonetki i tragova dok istražuju postavke muzeja i pronalaze njegove priče. Priča se igra samostalno ili u timu, a pokreće se skeniranjem QR koda na ulazu u muzeje. Dostupna je na našem i engleskom jeziku. Interaktivne ture napravljene su za Etnografski muzej i Njegošev muzej - Biljardu, a u narednom periodu biće urađene i za ostale muzejske jedinice, saopštavaјu iz NMCG.

image

Дјеца прва испробала нове апликације

-NARODNI MUZEJ CRNE GORE

– Ovim vidom prezentacije cilj je privući novu, mlađu i digitalno profilisanu publiku i stvoriti novu interpretaciju stalnih postavki muzeja, čineći posjetu zanimljivijom. Svaka interaktivna tura je priča u kojoj posjetilac ima glavnu ulogu te tokom obilaska pronalazi tragove i rješava niz izazova dok se priča ne završi. Izazovi dolaze u obliku zagonetki, a mogu se riješiti samo vizuelnom ili fizičkom interakcijom s eksponatom i njegovim okruženjem, što znači da posjetilac mora biti u muzeju. Svaki uspješno riješen izazov otkriva zanimljive edukativne činjenice o muzejskim postavkama. Aplikacija Naratour omogućava jedinstveno iskustvo istraživanja muzeja na potpuno nov način. njena dodana vrijednost je što služi i kao vodič kroz muzeje. Aplikacija je dostupna besplatno - navodi se u saopštenju.

image

Обогаћена понуда НМЦГ

-NARODNI MUZEJ CRNE GORE

Pored toga, NMCG je uradio i audio vodiče za sve muzejske jedinice: Njegošev muzej - Biljarda, Muzej kralja Nikole, Etnografski muzej, Istorijski muzej - stalna postavka, Umjetnički muzej, Njegošev mauzolej i Njegoševa rodna kuća, na našem, engleskom i francuskom jeziku. Vodiči su prilagođeni osobama sa oštećenim sluhom i vidom, jer sadrže i tekstualni dio koji prati audio format.

Interaktivne ture i audio vodiči rezultat su saradnje NMCG i hrvatske firme Naratour iz Rijeke, koja već uspješno sarađuje sa preko 30 muzeja i galerija u regionu, a osvojili su i glavnu nagradu Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 12:41